Борислав Ангелов, политолог Едно от най-проблемните министерства в държавата е

...
Борислав Ангелов, политолог Едно от най-проблемните министерства в държавата е
Коментари Харесай

Пореден скандал в Министерство на икономиката - служебен министър прави мащабна административна реформа

Борислав Ангелов, политолог

Едно от най-проблемните министерства в страната е това на стопанската система. Освен, че не реши проблемите с инфлацията, цените, правата на потребителите, затъна и в кавги с противозаконни уволнения (като това на КЗП) или с тежки корупционни измерения като тези в Ел Би Булгарикум и слънчевия парк върху язовир „ Огоста “. Примерите за неприятно ръководство на уволнения преди време от ВМЗ, от Корнелия Нинова поради подозрения за корупция министър Никола Стоянов са за учебник. Той не взема решение проблеми, а усвоява власт. Поредният скандал към този момент е реалност. На 24 април следобяд на интернет уеб страницата на Министерски съвет за публични съвещания е качен план на Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Министерството на стопанската система и промишлеността. В самия план в Параграф 23 е написано, че постановлението влиза в действие от 1 май 2023 година (!!!). След 6 дни. Законният период за разискване и предоставяне на бележки е 30 дни. Това е

административен произвол и корист с власт

По създание това е нов устав с който се преструктурира цялата администрация на министерството (директори, началници на отдели). Предстоят всеобщи уволнения и назначения. Кое постанова да се прави огромна административна промяна в края на мандат на длъжностен министър и то след избори? Това е бомба в ръцете на последващо постоянно държавно управление, което е завещание ще получи с изключение на пагубни резултати и непозната администрация.

Имаме служебни министри, които се мислят за безконечни. Не схванаха ли те, че имат известна дребнавост на функционалностите, която произтича от това, че получават своя мандат не от Народното събрание, а са назначени от президента единствено за настоящи задания до осъществяване на избори. Така е по Конституция. Под настояща активност не се има поради осъществяването на каквито и да е преструктурирания на администрацията. Това се прави от постоянно държавно управление, което е определено и предстои на непрекъснат надзор от страна на Народното събрание. Едно от значимите неща с цел да действа една администрация дейно е да има предвидимост, поредност, с небосвод на взетите решения и осъществяваните промени, с ясното схващане кой носи политическата отговорност. Навсякъде по света е по този начин. Тук обаче е другояче. С безразборната власт и своеволията на служебните кабинети на Радев би трябвало да се спре веднъж и вечно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР