Борис Таблов е българин, който се бори на първа линия

...
Борис Таблов е българин, който се бори на първа линия
Коментари Харесай

Д-р Таблов от Германия: Никога не бих си сложил ваксината от Оксфорд!

Борис Таблов е българин, който се бори на първа линия с ковид в Германия от началото на пандемията.

Прочува се и около анализите на обстановката, които прави в обществените мрежи за на помогне на сънародниците си.

Последният му разбор е обвързван с имунизациите, коя от тях е евентуално рискова и какви странични резултати могат да се развият в бъдеще:

"Следващите редове ще посветя на персоналните си размишления по толкоз настоящата тематика с имунизациите против вируса.

Държа още тук да направя уточнението, че не съм експерт вирусолог, имунолог, инфекционист и не мога да изисквам, че имам задълбочените знания на някой посветил години от живота си по тематиката с имунизациите.

Опитах се да събера и обобщя оптимално огромен брой информация от най-различни източници на база на медицинските си знания като доктор за както всеки различен път - да прибавя и своята позиция, за тези които се интересуват от нея.

Едва ли има човек, който да се интересува от тематиката и да не знае за главните играчи, които сега се надпреварват, кой пръв ще получи утвърждението на съответните лицензиращи институции и ще пристъпи към интензивно произвеждане на имунизацията си.

Това са Бионтех/Пфайзер, Модерна и Астра Зенека дружно с Оксфордския университет. Разликата сред тях е в механизма на деяние.

Първите две са към групата на така наречен РНК-ваксини (принципно нов подход), а третата спада към така наречен векторни ваксини. Любопитно е да се означи че получилата още преди месеци утвърждение за потребление съветска ваксина Спутник V има същия механизъм на деяние.

Заради голям брой меко казано смущаващи условия по повод дизайна и провеждането на началните етапи от изследването на имунизацията на Оксфорд/Астра Зенека няма да се спирам на нея.

На този стадий, с актуалната база данни аз персонално не бих се ваксинирал с нея при никакви условия. Ако във времето нещата се изчистят поемам ангажимент да споделя в допълнение информация. Теоретичното преимущество на векторните ваксини е, че се считат за по-безопасни.

По отношение на механизма на деяние на имунизациите на Бионтех и Модерна бих предложил да прегледате тези два източника - и.

Принципът е подобен - инжектиране на липидни капчици съдържащи генетична информация (т.нар. инфрормационна РНК/mRNA) кодираща синтеза на един от повърхностните белтъци на вируса, които попадайки в клетките на имунната ни система в лимфните възли подтикват производството на този белтък, с което въпросните кафези биват разпознати като инфектирани с вируса от другите кафези на имунната ни отбрана и по този начин се задейства каскадата на естествения имунен отговор и в двете му посоки - клетъчен (на база на Т-клетки) и хуморален (на база на антитела).

За да се доближи оптимален резултат и за двете ваксини се планува инжектиране на бустерна доза 4 до 6 седмици след първото инжектиране т.е. с цел да е ефикасна имунизацията са нужни две дози.

Често задавани въпроси:

- Времето? - едно от главните терзания на доста хора е обвързвано със свръхбързият развой на изследване на имунизациите. Факт е, че до момента в здравната история този развой тече с години, а тук приказваме за няколко месеца.

Експертите настояват, че няма нищо неправилно, тъй като новият механизъм на действието им дава опция за ускореното синтезиране на нужните съставни елементи.

Като се добави към това и мощната финансова поддръжка от страна на страните, нещо което не е нормална процедура в разработка на други медицински артикули, излиза наяве по какъв начин съумяха да се оправят толкоз бързо.

И компаниите производителки, и регулаторите в съответните страни настояват, че са спазени всички естествени стъпки, по които би трябвало да премине една ваксина, с цел да получи регистрация ( ).

- странични резултати - опитът се базира на над 50 000 души включени в изследванията за двете ваксини. Това което се знае е, че така наречен леки странични резултат - главоболие, изнемощялост, температура и така нататък се следят по-често в сравнение с при да речем имунизациите против сезонен грип, само че отшумяват релативно бързо.

В изследванията и на двете ваксини няма следен сериозен непряк резултат. Това което липсва обаче е данни за дълготрайни такива. Няма и по какъв начин да е другояче, тъй като чисто хронологично не е минало задоволително време с цел да можем изрично да знаем има ли риск за такива и какъв брой огромен е той.

Някои специалисти считат, че няма учредения да се чакат съществени такива, други се опасяват от автоимунни реакции и болести.

Това единствено времето ще може да покаже.

- софтуерни провокации - във връзка с имунизацията на Бионтех/Пфайзер най-голямото предизвикателство е логистиката, тъй като имунизацията би трябвало да се съхранява при температура от минус 70 градуса, след което да бъде превозена благодарение на специфична транспортна среда съдържаща изсъхнал лед - разработка на самата компания и навреме приложена.

При имунизацията на Модерна този проблем не съществува. Разликата идва от това, че съгласно специалистите Бионтех са почнали началните си разработки в естествените лабораторни условия за работа с РНК веригите, които са доста неустоичиви и по тази причина би трябвало да се съхраняват при толкоз ниска температура, а Модерна са съумели да намерят софтуерно решение на казуса.

- успеваемост - и двете компании дават 90-95% успеваемост. Това обаче не значи, че 90% от хората създали си имунизацията няма да се разболеят въобще.

Както и при имунизациите за сезонния грип, това значи че подобен % хора ще имат някаква степен на добит имунитет против вируса, което е причина да не се разболеят, или разболявайки се да изкарат заболяването надалеч по-леко.

Все още стои отворен въпроса какъв брой дълго ваксинираният има този имунитет т.е. по кое време би трябвало да се реимунизира.

За съпоставяне - добре знае се, че при сезонния грип това се постанова всяка есен, което обаче има връзка със способността на грипния вирус да мутира постоянно. Още един въпрос, който няма отговор - би трябвало ли да се ваксинират преболедувалите?

- упования - Модерна са американска компания, получила мощно държавно финансиране и се чака първичното им произвеждане да отиде напълно за американския пазар.

По данни на компанията проектът им е да произведат 100 милиона дози за първите три месеца на 2021. При Бионтек цифрите наподобяват по следния метод - 50 милиона дози до края на тази година и 1.3 билиона дози идната.

- метод - всяка страна очевидно ще взема решение за себе си какъв метод да избере първоначално въз основата на стеснен запас.

В Германия да вземем за пример тежестта се слага на рисковите групи и работещите в старческите домове, тъй като се счита, че при тях изгодата е най-голяма. В България беше показан народен проект за имунизиране в 5 етапи, като проектът е да се стартира с медиците.

- действителност - заради упоменатата ангажираност на Модерна с американския пазар е реалистично да се чака, че първоначално Европа ще разчита на създаденото от Бионтех/Пфайзер.

Компанията разполага с два завода в Германия и един в Белгия на територията на Европа, и възнамерява да употребява 3 от общо 4-ри завода в Съединени американски щати за произвеждане на имунизацията. Никой не знае обаче на какъв стадий е компанията във връзка с индустриалният развой, който пък самичък по себе си е много комплициран.

Малки механически проблеми могат да доведат до закъснение в доставките със седмици. Т.е. не е реалистично да се чака, че от на следващия ден страните ще разполагат с задоволителна наличност да задоволят имунизирането даже единствено на рисковите си групи.

Като прибавим към това и нуждата от логистични решения и авансово обмисляне, по какъв начин тъкмо да се реализира имунизацията действителното имунизиране за множеството хора ще се стартира едвам в късна пролет - ранно лято.

Държавата в Европа, която сега най-вече бърза да записва имунизацията на Бионтех за приложимост е Англия. Експертите считат, че повода е доста тривиална. На 31.12.

Кралството излиза публично от Европейски Съюз и отпада от сделките на съюза за доставяне с имунизацията на компанията т.е. хората на Борис Джонсън бързат да се възползват от контрактуваното в границите на съюза. В този смисъл имунизациите евентуално ще стартират най-рано там.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР