Борис и Ангелина Такеви, които сега ще са второкласници, се

...
Борис и Ангелина Такеви, които сега ще са второкласници, се
Коментари Харесай

Попитахме двама родители

Борис и Ангелина Такеви, които в този момент ще са второкласници, се занимават със занимателна математика от детската градина

Част от тематиката Яката математика
Причините не са в децата

Пътища към математиката евентуално са толкоз, колкото са учителите, за които задачата е учениците да схванат нейните правила и връзката им с живота
Още по тематиката
Висшето обучение би трябвало да остане световно

Повече от всеки път студентите се нуждаят от международен светоглед
16 юни 2017
Финландски пътища към математиката

Създателката на новаторски способ на преподаване Маарит Роси споделя пред " Капитал " по какъв начин можем да създадем предмета забавен и потребен за учениците
6 май 2017
Колко високо скачат учениците с JUMP Math

Четвъртокласниците, които се образоват по канадската система за преподаване на математика, демонстрират по-добри резултати от връстниците си
5 май 2017

На въпроса какво би предложил на родителите, с цел да разсънят интереса на децата им към математиката, проф. Марк Саул дава отговор, че първото нещо, което би им споделил, е какво да НЕ вършат: " Да не им споделят, че те самите в никакъв случай не са били положителни по математика. Това е най-честата неточност. Защото е разрешение на детето и то да не е положително. Затова да кажат: " Прекрасно е, че можеш да научиш нещо, което аз не съм могъл. "

Кога най-рано биха трябвало да стартират заниманията? Тук професорът цитира унгарския композитор и възпитател Золтан Кодай, запитан същото за музикалното обучение: " Девет месеца преди раждането. На майката. "

Рядко ще чуете родителите на деца в предучилищна възраст да загатват засилени занимания с математика спрямо непознатите езици да вземем за пример - евентуално поради личния си опит. Същевременно голям брой научни проучвания демонстрират благотворната връзка сред ранните математически умения и последващото развиване. Активното въвеждане на математическите концепции, способи и език - посредством подобаващи способи за преподаване, култивира настройката за решение освен на нереални задания, само че и на действителни проблеми.

Да захапят кукичката

" И двамата със брачната половинка ми сме приключили математическа гимназия и няма за какво да бъдем убеждавани, че математиката е значима. Тя образува метод на мислене и по тази причина се опитваме това да го забележим и у децата си ", споделя Иван Такев, изпълнителен шеф на Българската фондова борса, чиито близнаци второкласници взимат уроци по занимателна математика още от детската градина, продължавайки и в първи клас - като спомагателни занимания с външни преподаватели в часовете за самоподготовка.

" Искаме да подтикваме интереса им към дисциплината. На тази възраст те няма да получат някакви специфични познания, задачата ни беше просто, в случай че може, " да захапят кукичката ". Те са много разнообразни – синът ми е с доста сериозна математическа мисъл, до момента в който щерка ми е малко по-артистична натура, ползите й са по-други. Но и двамата се оправят добре, с повече самоподготовка виждаме огромно усъвършенстване на резултатите ", споделя Такев.

Той и брачната половинка му поемат " делото " през ваканцията, само че се затрудняват с обяснението на материала за първи и втори клас. " Аз при някаква задача с триъгълници виждам, че може да се реши с Питагоровата теорема, само че те не я знаят и би трябвало да го създадат по различен метод - по тази причина е нужен възпитател, те знаят по какъв начин да го обяснят на дребни деца. " Такев не желае да прави децата си математици по специалност. По думите му те харесват заниманията си и няма негодувание " ох, не ми се вземат решение задания ". Наясно е, че с цел да се запази това отношение и по-нататък, е значимо да попаднат на преподавател, който не си прави работата единствено по обвързване.

" Но е доста значимо и това, че всичко стартира в фамилията – и родителите овреме да схванат, че е значимо. Защото в 7 клас в множеството случаи е късно да се поставят положителни математически основи. От своя опит смятам, че има единствено изгоди от наблягането на математиката и поради това бих желал и децата ми да ги усетят в някакъв предстоящ миг ", показва шефът на БФБ, който има и директни наблюдения за резултатите от подценяването на тази дисциплинираност в своята област.

Според Светлана Горанова, една от съоснователките на Център по занимателна математика (за деца от 4 до 8 години) с филиали в София и Пловдив, доста значима е и структурата на заниманията - " промяната на мисловни с двигателни действия, богата палитра от увличащи и разрастващи материали ", както и отношението на самия преподавател към децата и математиката. Създаден преди шест години от две възпитанички на Софийската математическа гимназия, през курсовете на центъра минават годишно към 500 деца. " Обикновено една огромна част от тях биват довеждани от родителите си, без да са проявявали интерес преди този момент. След второто занятие стартират да идват с огромно предпочитание ", сподели пред " Капитал " Горанова, която разяснява като непотребна конкуренцията за влиятелни учебни заведения от първи клас. " Дори да не бъде признато в сякаш по-добрите, това не значи, че не би могло да получи положително обучение ", счита тя.

Мартин Богданов в Аркутино през това лято

В гимназията към този момент е късно

Снимката на момчето, " залегнало " над алманах със задания, събрала над 100 лайка във фейсбук, е направена това лято в Аркутино. На идната към този момент играе футбол с татко си - икономическия анализатор от " Индърстри уоч " Лъчезар Богданов. Мартин, който тази година ще е в четвърти клас, върви от 2-ри клас на спомагателни занимания в събота в Софийската математическа гимназия. Това лято по личното му пресмятане е решил ХХХ задания.

И Богданов старши е уверен, че математиката дава доста повече. " Ние не учим по какъв начин се по какъв начин се събират дроби, с цел да го вършим в живота – естествено, че ще употребяваме калкулатори. Смисълът на усилието е да се развие мисленето, разбирането на това " по какъв начин работят нещата ", да се научат децата да виждат закономерности и модели, използвани към разнообразни обстановки. " По думите му способността да се мисли нереално и да се извеждат и ползват официални логичен правила към разнообразни проблеми ни оказва помощ да вършим нови неща, без да сме ги видели и " пипнали " - за разлика от занаята, където, с цел да направиш нещо, би трябвало дълго време да го упражняваш и всяко ново умеене изисква започване от нулата.

" Аз персонално считам, че " загубването " за математиката е от момента, в който стартира абстракцията – а това е съвсем незабавно след броенето и простата аритметика с ябълки и портокали. Но се знае, че в случай че изпуснеш дробите и дилемите с басейни или път-скорост-време, доста мъчно ще наваксаш - в гимназията към този момент е късно. Тук отговорността на родителите е голяма – слушам доста от моите познати умишлено да не предизвикват децата си да отделят време на математиката, тъй като " не била за тях ". А от кое място знаят? Как, в случай че не пробват, ще знаят дали е " тяхното нещо "? Други мислят, че е мъчно, трети са закрепени децата им да научат език, с който елементарно да отидат в непознат университет ", споделя икономистът. Иван Такев, изпълнителен шеф на БФБ

С математическите умения свързвам разбор, причинно-следствена връзка, логичност на разсъжденията - да преминеш през обособените стадии от едно в друго, по този начин както правиш при решаването на една задача. Но и опцията и да се отклониш, с цел да дефинираш нещо по-различно. Ние имаме стажантска стратегия, отворена за студенти от по-горните курсове, само че взимаме доста малко от български университети, защото се оказва, че им липсват фундаментални знания, в това число и по математика, за това, което би трябвало да са научили в междинното учебно заведение. Със западните университети не е по този начин - хората са много по-подготвени, с доста ясно изразени когнитивни качества. И тук съгласно мен не е единствено ролята на учебното заведение, само че и на фамилията. За учебното заведение е доста мъчно да се оправи с " изтървани " деца.

По отношение на професионалната подготовка считам, че в България нещата от дълго време не са положителни. Има сериозен дисбаланс. Не е обикновено толкоз време най-търсената компетентност да бъде логика на психиката. Какво ще създадат всички тези психолози, като завършат? От междинното обучение до професионалната реализация минава много време, това е отсрочена добавена стойност. Ако бъде подхванато нещо в този момент, резултатът ще се усети след години.
Лъчезар Богданов, анализатор от " Индъстри уоч "

Забелязали ли сте какъв брой политици, мениджъри, държавни чиновници, в случай че щете – актьори и публицисти, не могат да се ориентират при калкулации в проценти, темпове на смяна или относителни дялове. Колко доста хора не могат да осмислят по какъв начин се счита изискуем Данък добавена стойност при една продажба или какъв брой " тежат " налози и осигуровки върху заплатата. Това не е нито математика за университет, нито финанси или стопанска система, а познания, които е трябвало да се придобият в 5 клас.

Ако днешните деца могат да мислят и са с положителни умения в математиката, те ще имат инструментите бързо да се приспособяват към условия и потребности, които през днешния ден даже не съществуват. За България това значи две неща: или доста бързо да се трансформират задачите в просветителната система, тъй че тя да създава повече качество в тази посока, или цената на този труд ще нарастне до такава степен, че бизнесите ще станат неконкурентни на световния пазар. Елементарна причинност – или повишаваш предлагането, или понасяш нарастване на " цената " (разходите за заплати), с цел да се балансира пазарът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР