Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19

...
Борис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Не съм излъгал парламента за партитата по време на пандемията от COVID-19

Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е съобщи, че не е излъгал Народното събрание за непозволените купони, организирани  на " Даунинг стрийт " по време на най-тежките ограничаващи ограничения против разпространяването на COVID-19. Бившият министър председател на Англия сподели това на чуване пред парламентарна комисия, отдадено на абсурда, станал прочут като " Партигейт ", който може да му коства политическата му кариера, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32581
" Тук съм, с цел да кажа пред вас с ръка на сърцето, че не съм излъгал Камарата на общините (долната камара на Народното събрание на Обединеното кралство) ", сподели Джонсън на съвещанието на парламентарната комисия по привилегиите.

" Всички мои изявления до момента по въпроса са били направени почтено и добросъвестно, въз основа на това, което съм знаел или на това, което съм считал, че знам към дадения миг ", добави някогашният собственик на Даунинг стрийт 10.

Комисията по привилегиите проверява дали Джонсън, който през септември беше свален от власт, съзнателно или неразумно е подвел долната камара на английския парламент, Камарата на общините, при поредност свои изявления за абсурда с купоните.

Ако комисията реши, че той умишлено е въвел в подвеждане Народното събрание, депутатското му място може да бъде касирано. В случай че се стигне до такава степен и касирането продължи повече от 10 дни, ще би трябвало да бъдат свикани нови избори за депутатското му място в изборния регион, от който е определен, защото такива са разпоредбите на мажоритарната изборна система във Англия.

Бившият началник на органа на изпълнителната власт, който предходната година даже обмисляше самоуверен нов опит да се кандидатира за министър-председател, сподели, че не е знаел, че купоните са били в нарушаване на разпоредбите за локдауна и упрекна парламентарната комисия по привилегиите в преднамереност.

" Партигейт " способства за рухването на Джонсън от власт, откакто месеци наред в публичното пространство се показваха известия, че той и други висши държавни лица са участвали на алкохолни сбирки на " Даунинг стрийт " през 2020 и 2021 година, когато по-голямата част от Англия беше принудена да си стои по домовете поради ковид.

Бившият министър председател беше санкциониран от полицията, тъй като е участвал на ваучър по случай рождения си ден през юни 2020 година, с което стана първият настоящ министър-председател, приет за отговорен в нарушение на закона.

Отзвукът от абсурда докара до всеобща оставка на министрите от кабинета му, в това число и на настоящия министър председател Риши Сунак, а след тях и до отдръпването на самия Джонсън.

" Въвеждане в подвеждане на Камарата може и да звучи като механически въпрос, само че в действителност е доста значим въпрос ", съобщи при започване на днешното чуване ръководителят на комисията Хариет Харман. Тя акцентира, че казването на истината от министрите е изискване, без което английската парламентарна система няма да може да действа.

Преди да стартира да приказва на чуването, Джонсън трябваше да закълне с ръка, сложена върху Библията, че ще каже истината и единствено истината.

Той уточни, че следствието против него не е разкрило никакви доказателства, че той съзнателно е вкарвал Народното събрание в подвеждане. Джонсън отхвърли и да е било " явно " за него, че е нарушил разпоредбите и наредбите на локдауна.

" Ако е било явно, съобщи той, това е щяло да бъде явно и за всички останали присъстващи там, в това число за настоящия министър председател ", сподели Джонсън, имайки поради Сунак. " Напротив, доказателствата, които сте събрали, в тяхната цялост сочат, че тези лица са считали, че разпоредбите са били спазени ", акцентира експремиерът

По-рано през днешния ден парламентарната комисия по привилегиите огласи 110-страничен отчет с доказателства, в които е посочено, че съгласно някои чиновници на " Даунинг стрийт " Джонсън сигурно е знаел, че такива празненства са били проведени, даже и в случаи, за които отхвърля да е знаел.

Един от цитираните чиновници декларира, че някогашният министър председател е имал опцията да " приключи " тези купони, само че вместо това се е включвал в тях, държейки речи и пиейки алкохол с подчинените си.

На днешното чуване Джонсън се извини, в случай че е подвел Народното събрание за купоните, само че акцентира, че го е направил неумишлено.

" Извинявам се, че неумишлено съм подвел Камарата ", сподели Джонсън. " Но да се каже, че съм го направил съзнателно или неразумно е изцяло погрешно, както демонстрират доказателствата ", добави той.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР