Борис Джонсън продължава да е убеден, че ще постигне сделка

...
Борис Джонсън продължава да е убеден, че ще постигне сделка
Коментари Харесай

Британската опозиция няма да подкрепи искането на Борис Джонсън за избори

Борис Джонсън продължава да е уверен, че ще реализира договорка с Брюксел доникъде на октомври.

Лейбъристката партия ще води договаряния с други опозиционни партии за дата за парламентарни избори. Опозиционните партии в английския парламент се договориха да не поддържат настояването на министър-председателя Борис Джонсън за предварителни избори преди срещата на върха на Европейски Съюз в средата на октомври. Лейбъристите, либералдемократите, шотландските националисти и уелската Plaid Cymru настояват, че ще гласоподават срещу предлагането на премиера или ще се въздържат и при втория избор в понеделник, оповестява BBC. Лидерите на партиите са стигнали до това решение на среща в петък. По този метод е малко евентуално Джонсън да завоюва болшинство от две трети в Народното събрание, от каквото има потребност, с цел да насрочи избори.

Нови условия

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Лейбъристите обичайно сменят позициите си за Brexit много постоянно, като и в този момент не изневериха на себе си. След като първо оповестиха, че ще поддържат предварителни избори, по-късно сложиха изискване първо да влезе в действие признатият по-рано през седмицата от Камарата на общините и в петък от Камарата на лордовете закон против напускането на страната на съюза без съглашение. Днес позицията им се промени още веднъж.
" Ако гласуваме за избори, по-късно без значение какво предлага Борис Джонсън, той взема решение за коя дата да предложи на кралицата да насрочи избори. Като се има поради, че той се прояви като цялостен измамник, като човек, който сподели, че по-скоро ще почине, в сравнение с да допусне възпрепятстване на излизане от Европейски Съюз без съглашение, нашият главен приоритет ще е да попречим на Brexit без съглашение ", декларира в интерво за медиата външният министър в сянка на лейбъристите Емили Торнбъри.
На въпрос значи ли това, че лейбъристите за повторно за няколко дни ще откажат да гласоподават за предварителни избори, тя отговори утвърдително. Според Торнбъри Лейбъристката партия ще води договаряния с други опозиционни партии за разискване на дата за парламентарни избори.

Йън Блекфорд, водач на Шотландската национална партия в Народното събрание, съобщи, че желаят да създадат по този начин, че Англия да не се " срине " в Brexit без договорка. " Искам да смъква Борис Джонсън от премиерския пост, само че би трябвало да се уверим, че няма да напуснем Европейски Съюз без съглашение, това е първият приоритет ".

Либералдемократите също са на мнение, че няма да поддържат провеждането на избори, до момента в който министър председателят не извърши закона и изиска от Брюксел удължаването на периода за овакантяване на страната на Европейски Съюз, който сега е 31 октомври. Проблемът е, че това искане би трябвало да бъде утвърдено от всички останали 27 страни от Европейски Съюз.

На ход е Борис Джонсън

Премиерът предстоящо не приема позицията на опозицията и счита, че партиите вършат " изключителна политическа неточност ". Борис Джонсън внесе искане в Народното събрание за предварителни избори на 15 октомври, преди срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 17 и 18 октомври. Той твърди, че това ще разреши на държавното управление да " продължи " с договарянето на Brexit до 31 октомври.Но през тази седмица министър председателят претърпя поредност от провали в Народното събрание – депутатите гласоподаваха да поемат контрола над Bexit, гласоподаваха закон против напускането на страната без съглашение с поддръжката на 21 депутати от Консеравитвната партия – той се чака да бъде утвърден от кралица Елизабет втора в понеделник, и по-малкият брат на министър-председателя – Джо Джонсън, подаде оставка от държавното управление.

През идната седмица Народното събрание би трябвало да спре работа до 14 октомври, когато кралицата ще произнесе тирада в него и публично ще открие новия политически сезон. Това предложение на Джонсън, което към този момент беше утвърдено от кралицата, също се оспорва в съдилищата в Шотландия и Северна Ирландия. Днес Лондонският Висш съд отхвърли оборване от страна на активистка, само че уточни, че делото може да се трансферира във Върховния съд за последно обжалване.

В признатия и от Камарата на лордовете през днешния ден закон се споделя, че министър председателят има време до 19 октомври да прокара договорка в Народното събрание или депутатите да одобрят Brexit без договорка. След приключването на този период той ще би трябвало да изиска отсрочване на Brexit до 31 януари 2020 година Ако Европейски Съюз предложи друга дата, министър председателят ще има два дни, с цел да одобри това предложение. През това време депутатите (не правителството) ще имат опция да отхвърлят тази дата.

Премиерът продължава да е окуражен да реализира договорка с водачите на Европейски Съюз на срещата в Брюксел през октомври. " Всичко, което виждам, е Корбин и Шотландската национална партия, които се пробват да ни заключат в Европейски Съюз, когато идва време да приключим договарянията ", сподели той.

Както и да завърши гласуването в понеделник, неизвостностите пред Breit остават.. Европейскато комисия предизвести през седмицата всички страни да се приготвят за овакантяване на Англия без съглашение.

Вероятно в опит да понижат напрежението в четвъртък дипломати от Брюксел оповестиха пред Reuters, че основният договарящ за Brexit от Европейски Съюз Мишел Барние е споделил на оставащите в блока 27 страни, че Борис Джонсън отстъпва от поетите по-рано от Лондон задължения за ирландската граница. Подробности за отстъпките не се оповестяват. Барние е добавил, че Лондон още не е направил никакви съответни оферти за замяната на защитния механизъм за ирландската граница. Лондон обаче е декларирал ясно, че желае единствено краткосрочно комерсиално съглашение с Европейски Съюз. На среща на висши представители на Европейски Съюз и 27-те посланици е било очебийно, че е нереалистично, в случай че Лондон си мисли, че съюзът ще се поддаде на натиска, че може да бъде подписана договорка на срещата на върха на 17 и 18 октомври и че ще тя бъде утвърдена в точния момент до плануваната дата за Brexit, която е 31 октомври.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР