Борис Джонсън, който вероятно ще бъде обявен за нов британски

...
Борис Джонсън, който вероятно ще бъде обявен за нов британски
Коментари Харесай

Фаворитът за британски премиер Джонсън иска търговска сделка с ЕС

Борис Джонсън, който евентуално ще бъде разгласен за нов английски министър председател във вторник, показва, че Обединеното кралство може да контракти комерсиална договорка с Европейски Съюз, което би премахнало нуждата от използването на противоречивия детайл от актуалното съглашение за Brexit – така наречен авариен проект за Северна Ирландия. Във в. Telegraph той написа: " Има необятни благоприятни условия да се намерят нужните решения. И те могат и ще бъдат открити в подтекста на договорката за свободна търговия, която ще договорим с Европейски Съюз, откакто напуснем съюза на 31 октомври. "

" Резервният проект за Северна Ирландия " съставлява гаранция, че няма да се вкара твърда граница сред английската област и Ирландия. Тази мярка обаче се трансформира в най-големия препъникамък в договарянията за Brexit. Джонсън и неговият съперник в конкуренцията за идващ английски министър председател – Джереми Хънт, настояват, че тя би трябвало да бъде отстранена от съглашението, което досегашният министър председател Тереза Мей подписа с Европейски Съюз. Засега обаче няма съгласие по какъв начин да се направи това.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Смекчаване на упованията

" Можем да излезем от Европейски Съюз на 31 октомври и да, ние сигурно имаме технологията да го създадем. Трябват ни единствено волята и тласъкът ", споделя Джонсън. По друга тематика обаче той звучи не по този начин убеден. Миналата седмица изненадващо призна, че обещаната комерсиална договорка със Съединени американски щати няма да бъде реализирана скоро след Brexit, а договарянията ще бъдат " сложни ".

" Споразумението със Съединени американски щати няма да бъде направено незабавно. Това няма да бъде нещо, което прибавя няколко процентни пункта към английския Брутният вътрешен продукт, само че ще го повиши с времето. Това не е нещо, което ще бъде направено на секундата ", разяснява Джонсън, представен от Bloomberg.

Изказването му цели да смекчи упованията за нещата, които могат да бъдат реализирани при започване на неговия евентуален премиерски мандат. Търговската договорка със Съединени американски щати беше представяна от лобиращите за Brexit, в това число и от Джонсън, като една от огромните награди за страната при напускането на Европейски Съюз. Сега обаче съгласно анализатори идва моментът на отрезвяването на фона на незадоволителния прогрес през последните 18 месеца на Англия и Япония по бъдещото им комерсиално съглашение, което бе сложено като цел от Тереза Мей по време на визитата й в азиатската страна през август 2017 година

По-добро от настоящето?

Въпросът е дали Обединеното кралство действително може да контракти нещо по-добро от актуалното. В. Times писа предходната седмица, че Джонсън ще опита да реализира лимитирано съглашение с най-голямата международна стопанска система след Brexit.

" Съединени американски щати са доста твърди договарящи и ние също би трябвало да бъдем доста твърди. Те ще създадат някои доста тежки претенции и ние би трябвало да сме готови да бъдем също такива. И сигурно ще бъдем ", показва Джонсън. Двама министри подават оставки, в случай че Джонсън стане министър председател

Британският министър на финансите Филип Хамънд и правосъдният министър Дейвид Гаук оповестиха в неделя, че ще подадат оставки, в случай че Борис Джонсън завоюва конкуренцията за идващ водач на торите и министър председател на страната, съобщи Politico. Според Гаук Brexit без договорка ще докара до национално " оскърбление ".

Джонсън, който е любимец за поста, до момента е заявявал, че желае да изкара Англия от Европейски Съюз на 31 октомври със или без съглашение, в случай че блокът не желае да го предоговори, изключително в частта му за по този начин наречения защитен механизъм за Северна Ирландия. Този механизъм беше залегнал в предходното съглашение сред Европейски Съюз и Англия, само че доста от депутатите в английския парламент го отхвърлиха.

" Ако Борис Джонсън стане министър председател, доколкото разбирам, изискванията, с цел да послужвам в неговото държавно управление, ще включват приемането на овакантяване на Европейски Съюз без съглашение на 31 октомври. Това не е нещо, което мога да приема ", сподели Хамънд пред BBC. " Сигурен съм, че няма да бъда уволнен, тъй като ще подам оставка, преди да стигнем до такава степен ", съобщи още той.

Гаук, който е член на кабинета на Тереза Мей от идването му на власт през юни 2016 година, разяснява пред Sunday Times: " Ако пробата за преданост за оставане в кабинета е ангажимент да се поддържа Brexit без договорка на 31 октомври, което Борис непрекъснато споделя, това не е нещо, което съм подготвен да приема. " Според вестника до шестима депутати консерватори обмислят да се причислят към либералдемократите, в случай че Джонсън стане министър председател, лишавайки го от парламентарно болшинство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР