Борис Джонсън, който вероятно ще бъде обявен за нов британски

Борис Джонсън, който вероятно ще бъде обявен за нов британски ...

Фаворитът за британски премиер Джонсън иска търговска сделка с ЕС.

Борис Джонсън, който вероятно ще бъде обявен за нов британски премиер във вторник, посочва, че Обединеното кралство може да договори търговска сделка с ЕС, което би премахнало необходимостта от прилагането на спорния елемент от настоящото споразумение за Brexit – т.нар. резервен план за Северна Ирландия. Във в. Telegraph той пише: "Има широки възможности да се намерят нужните решения. И те могат и ще бъдат намерени в контекста на сделката за свободна търговия, която ще договорим с ЕС, след като напуснем съюза на 31 октомври."

"Резервният план за Северна Ирландия" представлява гаранция, че няма да се въведе твърда граница между британската област и Ирландия. Тази мярка обаче се превърна в най-големия препъникамък в преговорите за Brexit. Джонсън и неговият противник в надпреварата за следващ британски премиер – Джереми Хънт, твърдят, че тя трябва да бъде премахната от споразумението, което досегашният премиер Тереза Мей сключи с ЕС. Засега обаче няма разбирателство как да се направи това.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Смекчаване на очакванията

"Можем да излезем от ЕС на 31 октомври и да, ние със сигурност имаме технологията да го направим. Трябват ни само волята и стимулът", казва Джонсън. По друга тема обаче той звучи не така уверен. Миналата седмица изненадващо призна, че обещаната търговска сделка със САЩ няма да бъде постигната скоро след Brexit, а преговорите ще бъдат "трудни".

"Споразумението със САЩ няма да бъде направено мигновено. Това няма да бъде нещо, което добавя няколко процентни пункта към британския БВП, но ще го покачи с времето. Това не е нещо, което ще бъде направено на секундата", коментира Джонсън, цитиран от Bloomberg.

Изказването му цели да смекчи очакванията за нещата, които могат да бъдат постигнати в началото на неговия вероятен премиерски мандат. Търговската сделка със САЩ беше представяна от лобиращите за Brexit, включително и от Джонсън, като една от големите награди за страната при напускането на ЕС. Сега обаче според анализатори идва моментът на отрезвяването на фона на незадоволителния напредък през последните 18 месеца на Великобритания и Япония по бъдещото им търговско споразумение, което бе поставено като цел от Тереза Мей по време на визитата й в азиатската държава през август 2017 г.

По-добро от сегашното?

Въпросът е дали Обединеното кралство реално може да договори нещо по-добро от настоящото. В. Times писа миналата седмица, че Джонсън ще опита да постигне ограничено споразумение с най-голямата световна икономика след Brexit.

"САЩ са много твърди преговарящи и ние също трябва да бъдем много твърди. Те ще направят някои много тежки искания и ние трябва да сме подготвени да бъдем също такива. И със сигурност ще бъдем", посочва Джонсън.Двама министри подават оставки, ако Джонсън стане премиер

Британският министър на финансите Филип Хамънд и правосъдният министър Дейвид Гаук обявиха в неделя, че ще подадат оставки, ако Борис Джонсън спечели надпреварата за следващ лидер на торите и премиер на страната, предаде Politico. Според Гаук Brexit без сделка ще доведе до национално "унижение".

Джонсън, който е фаворит за поста, досега е заявявал, че иска да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение, ако блокът не желае да го предоговори, особено в частта му за така наречения предпазен механизъм за Северна Ирландия. Този механизъм беше залегнал в предишното споразумение между ЕС и Великобритания, но много от депутатите в британския парламент го отхвърлиха.

"Ако Борис Джонсън стане премиер, доколкото разбирам, условията, за да служа в неговото правителство, ще включват приемането на напускане на ЕС без споразумение на 31 октомври. Това не е нещо, което мога да приема", каза Хамънд пред BBC. "Сигурен съм, че няма да бъда уволнен, защото ще подам оставка, преди да стигнем дотам", заяви още той.

Гаук, който е член на кабинета на Тереза Мей от идването му на власт през юни 2016 г., коментира пред Sunday Times: "Ако тестът за лоялност за оставане в кабинета е ангажимент да се подкрепи Brexit без сделка на 31 октомври, което Борис постоянно казва, това не е нещо, което съм готов да приема." Според вестника до шестима депутати консерватори обмислят да се присъединят към либералдемократите, ако Джонсън стане премиер, лишавайки го от парламентарно мнозинство.

Източник: capital.bg