Борис Бондарев е бивш руски дипломат и изявен критик на

...
Борис Бондарев е бивш руски дипломат и изявен критик на
Коментари Харесай

Бивш руски дипломат пред Дарик: Всички хора, които говорят срещу Путин са в риск, включително и политиците

Борис Бондарев е някогашен съветски посланик и изявен критик на режима на Владимир Путин. Преди 24 февруари 2022 година Бондарев работи като консултант на съветската непрекъсната задача към Организация на обединените нации в Женева и е деен договарящ по въпросите за контрола върху оръжията. Два месеца след нахлуването на съветската войска в Украйна дипломатът подава оставка, в символ на митинг против нападателната политика на Путин. След решението си да скъса дефинитивно с съветския държавен уред, Бондарев написа в профила си в обществената мрежа LinkedIn:

" За двадесет години дипломатическа кариера съм виждал разнообразни обрати на външната ни политика, само че в никакъв случай не съм се срамувал толкоз от страната си, както на 24 февруари тази година. Агресивната война, разгърната от Путин против Украйна, а в действителност и против целия западен свят, е освен закононарушение против украинския народ, само че и може би най-тежкото закононарушение против народа на Русия, като с дръзка писмен знак Z зачертава всички очаквания и вероятности за проспериращо свободно общество в нашата страна. "

Две години след началото на войната, Дарик се свърза с Борис Бондарев, който все още е отвън родината си, не разкрива местонахождението си и продължава да е уверен в безсмислието и жестокостта на войната. Публикуваме част от изявлението с някогашния съветски посланик.

Доколкото мога да видя живота в Русия, той не се е трансформирал доста. Ситуация става по-зле. Някои артикули са почнали да стават по-скъпи. Има напън върху тези, които не са съгласни с това, което се случва. Но генерално болшинството от хората не са усетили някаква огромна смяна. Те знаят, че има някаква война, само че досега, в който не ги засегне непосредствено, остават дистанцирани от протичащото се.

В огромните градове също не се вижда съвсем нищо - заведенията за хранене са цялостни, хората са на открито. Проблем има с пътуванията да вземем за пример до страни от Европейски Съюз, по тази причина руснаците вървят повече в Дубай и Югоизточна Азия.

Хората, които живеят в градовете постоянно са били по-активни. Несъгласието с политиката и с режима на Путин е по-голямо в градовете. Жителите в дребните обитаеми места и провинцията са много пасивни. Те имат по-малко пари и когато някой пристигна и им предложи по-добра работа в Украйна, за която се изисква единствено няколко седмици тренировки и отиваш там и ти дават повече от две хиляди рубли на месец. Това е ужасно за тези хора, тъй като по този начин те могат да изкарат толкоз пари, що се касае за няколко години. Затова доста хора отиват в армията, Путин няма потребност да прави готовност. Той купува своите бойци от най-бедни региони, а в огромните градове това не е известна процедура.

Хората са разнообразни, като цяло най-вече опозиционери има в Санкт Петербург, само че това не значи, че всички са. Може би 20-30% от хората са срещу войната, само че на болшинството от руснаците 50-60% просто не им пука.

Санкциите са разнообразни типове в разнообразни браншове. Те правят някаква работа, само че могат и да бъдат заобиколени. Русия продължава да получава евтини чипове, друга електроника и неща от трети страни като Турция, Китай и азиатските републики. По-голямата част от икономическите наказания също не са сполучливи. Никой не е питал руснаците дали желаят тази война. Те няма по какъв метод да повлияят на решенията на ръководещите. Ако се опълчиш, ще бъдеш обичай след 15 минути от полицията. Хората просто си споделят “Защо да вършим живота ни по-труден? ”.

Ако се върнем при започване на войната, в случай че западните водачи са си мислили, че руснаците ще се вдигнат на митинг против ръководещите в Кремъл, то това е неточност. Европейските политици би трябвало да са по-запознати по какъв начин се случват процесите в Русия. Мнозинството има вяра в пропагандата, която им се показва.

Пропагандата е доста мощна в Русия. Достига до хората посредством голям брой канали - интернет, радио, телевизия. Много ВПН-и са блокирани, определяните за “недобронамерени ” уеб сайтове - също. Искат да изолират интернет единствено за Русия, като в него се следи всичко. Управляващите се пробват да създадат нещо сходно, като да вземем за пример в Китай - те към този момент знаят по какъв начин да изключат някои интернет услуги при положение на някакъв всеобщ митинг, както беше неотдавна. Тогава блокираха Телеграм.

Пропагандата споделя на хората, че това е единственият метод да се оправят с експанзията. В пропагандата няма нищо ново - още веднъж имаме старите лозунги, като те са огромни и на всички места. Хората имат вяра, тъй като желаят да имат вяра и не желаят да се опълчват. Извън Русия е още по-интересно, тъй като в действителност доста хора имат вяра, че войната е оправдана и са на страната на Русия. Според тях НАТО се пробва да нападна Русия. Хората търсят някой, който да ги съставлява, тъй като виждат, че в техните страни правителставата не вземат решение проблемите им.

Те търсят съвършения облик. Путин е против НАТО и западните страни, затова и хората, които считат, че те са корумпирани и не вършат нищо, поддържат Путин. Според мен тези хора вършат огромна неточност. Те имат вяра, че имат добър деспот, който ги пази. Но същият този деспот няма по какъв начин да пази ползите им за независимост и народна власт. Не можеш да имаш тирания и независимост по едно и също време, в никакъв случай не е работило по този начин. Или имаш тирания, или имаш дребните слаби политици, които виждаме в Европа. Хората би трябвало да го схванат, само че не могат, тъй като имат стеснен мироглед.

Няма съпротива в страната. Има единствено някакви хора, които споделят нещо. А в случай че станат повече, просто ще влязат всички в пандизите по политически аргументи. Няма и хора, които работят скрито против Путин. Повечето опозиционери не са положителни в дейностите, а единствено в говоренето. Масови митинги в Русия ще бъдат смазани от полицията. Опозицията би трябвало да се концентрира върху това какво може да направи - би трябвало да имат хрумвания, подплатени с дейности, да се борят с пропагандата и да съберат хората.

Ако Путин загуби войната в Украйна, тогава в действителност би могло да се стигне до същински митинги, само че сега това не е толкоз реалистично. Ако съветската съпротива желае да прави същинска политика, би трябвало да се концентрира върху неща, които би трябвало да се създадат в този момент, а не в бъдеще. Проблемът е, че съветската съпротива е цялостна с романтици.

За да падне режимът му би трябвало да има огромен отзив, че това, което е направил досега е било неприятно и неверно. Друг вид е това да стане с огромно икономическо разтърсване. В момента обаче съветската стопанска система си работи. Ако руснаците изгубят войната в Украйна, ще схванат, че нещо е неверно. Ако Путин завоюва, обстановката ще се промени към неприятно. Тогава режимът ще е по-репресивен и ще гледа към други варианти - войната против Запада ще продължи вечно. Той не може да каже, че Украйна му стига. Продължава да споделя, че желае мир, само че да си приказваме почтено, той не се интересува от него.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР