Бордът за борба с дезинформацията в САЩ трябва да заработи

...
Коментари Харесай

САЩ замрази временно Борда за борба с дезинформацията


Бордът за битка с дезинформацията в Съединени американски щати би трябвало да проработи след 75 дни (снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на вътрешната сигурност в Съединени американски щати спря работата по неотдавна оповестения Борд за ръководство на дезинформацията. Директорът на борда Нина Янкович подаде оставка. Тя изясни, че решението й идва „ след непрекъснат поток от тормоз “.

Повечето издания в Съединени американски щати оповестиха новината под заглавие „ Бордът за битка с дезинформацията падна жертва на дезинформацията “. „ От самото начало МВС не разкри съвсем нищо за задачите на Съвета или неговите пълномощия, което докара до терзания, че това ново образувание може да следи обществените медии и да взема решение какво съставлява и какво не съставлява дезинформация “, написа The Protocol. Темата мигновено стана сцена на политически словесни престрелки, като някои упрекнаха шефката Янкович, че е „ партизански хакер “.

В изказване представителят на МВС Анджело Фернандес сподели, че бордът е бил „ жестоко и съзнателно неправилно характеризиран “ и удостовери, че Консултативният съвет по вътрешна сигурност в този момент рави проверка с вярата да отговори на два въпроса. „ Първо, по какъв начин отделът може най-ефективно да се оправи с дезинформацията, която съставлява опасност за нашата страна, като в същото време пази свободата на словото, гражданските права, гражданските свободи и неприкосновеността на персоналния живот. Второ, по какъв начин МВС може да реализира по-голяма бистрота в нашата работа, обвързвана с дезинформация и повишение на доверието на обществеността и други основни заинтригувани страни “, сподели Фернандес.
още по темата
Окончателните рекомендации би трябвало да бъдат направени в границите на 75 дни. През това време работата на Съвета ще бъде сложена на пауза.

Сред критиците на борда са редица учени и правни експерти по контролиране на платформите. Те се притесняват, че „ кладенецът към този момент е токсичен “.

Илън Мъск и Джеф Безос също се включиха в действието. Безос написа в Twitter тази седмица, че „ новосъздаденият Борд за дезинформация би трябвало да прегледа “ един от туитовете на президента Байдън по отношение на облагането на богатите, с цел да поправя инфлацията.

В изявление на екс-шефката на Борда за ръководство не дезинформацията Нина Янкович пред изданието NPR нейният първи коментар бе: „ По създание всичко, което може да сте чули по отношение на Съвета за ръководство на дезинформацията, е неверно или е просто откровена неистина “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР