Бордът на компанията за събиране на данни Cambridge Analytica заяви

...
Бордът на компанията за събиране на данни Cambridge Analytica заяви
Коментари Харесай

Facebook се изправя пред американските регулатори

Бордът на компанията за събиране на данни Cambridge Analytica съобщи във вторник, че основният изпълнителен шеф Александър Никс е уволнен

© Henry Nicholls Още по тематиката
Световните регулатори се прицелиха във Фейсбук

Скандалът с Cambridge Analytica отваря голям брой въпроси, до момента в който политиците насочват силите си против обществената мрежа
20 мар 2018
Фейсбук отбелязва най-лошия си ден на борсата от 4 години насам
19 мар 2018
Фейсбук под напън поради абсурда Cambridge Analytica с потребление на персонални данни

Редица политически представители желаеха Марк Зукърбърг да приказва пред управляващите
19 мар 2018 Американските регулатори ще проверяват Фейсбук за приключването на данните на потребителите на обществената мрежа в Cambridge Analytica, оповестява Financial Times. В края на предходната седмица New York Times и Observer разкриха, че анализаторската компания е употребила данни от потребителските сметки на 50 млн. души непозволено. След събитията през вчерашния ден вечерта компанията освободи основния си изпълнителен шеф Александър Никс. Фейсбук може да бъде осъден с санкция от близо 2 трлн. $.
Нарушеното съглашение

Федералната комерсиална комисия (FTC) насочи искане към софтуерната група за повече информация за това по какъв начин Cambridge Analytica, която работи и по предизборната акция на президента Тръмп, е получила данните на 50 млн. консуматори на Фейсбук.

FTC ще се концентрира върху това дали Фейсбук е нарушила 20-годишно съглашение за цялост на персоналните данни, подписано през 2011 година, което беше препоръчано от държавното управление на Съединени американски щати, с цел да бъде по-ясно по какъв метод тъкмо се употребяват данните на потребителите. Комисията твърди, че обществената мрежа е заблуждавала потребителите и не е оповестила какъв брой тъкмо информация за тях събират другите приложения. Според разпоредбите на съглашението Фейсбук би трябвало да получи непосредствено единодушие за потреблението на данните на потребителите. Ако комисията реши, че обществената мрежа е нарушила разпоредбите, ще й бъдат наложени санкции.

Дейвид Владек, някогашен чиновник на Федералната комерсиална комисия, който е управлявал процедурата по съглашението, сподели, че Фейсбук може да бъде осъдена с санкция от 40 хиляди $ на обиден консуматор. Така цялата сума би могла да възлезе на близо 2 трлн. $.

Реакцията на Cambridge Analytica

Бордът на компанията за събиране на данни Cambridge Analytica съобщи във вторник, че основният изпълнителен шеф Александър Никс е уволнен. Това идва в отговор на излъчените от английския ефирен канал Channel 4 записи, направени със скрита камера, в които Никс е сниман по какъв начин споделя, че екипът му може да дискредитира политици в полза на своите клиенти.

От Cambridge Analytica разясниха, че изявленията на някогашния основен изпълнителен шеф опонират на полезностите, които изповядва компанията, както и че наличието на записаните диалози е показано погрешно.
Вече е избран и краткотрайно изпълняващ длъжността правоприемник на поста му, до момента в който ситуацията се стабилизира.

Какво следва

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман съобщи, че " потребителите имат право да знаят по какъв начин се употребява информацията им - и компании като Фейсбук имат съществена отговорност да пазят персоналната им информация ".

Акциите на Фейсбук са паднали с повече от 9%, откакто през уикенда бе обявено приключването на данните.

Роб Шърман, заместител основен секретар по въпросите на неприкосновеността на данните във Фейсбук, съобщи, че компанията остава " мощно ангажирана с опазването на информацията на хората " и ще " оцени опцията да отговори на въпросите на Федералната комерсиална комисия ".

Eвропейските интервенции на Фейсбук ще бъдат следени от ирландския регулатор по новите правила на Европейски Съюз, които ще влязат в действие през май, което ще ускори контрола върху потреблението на частни данни от бизнеса. Брюксел съобщи, че ще поддържа следствията във Англия и Ирландия по отношение на Фейсбук. " Сега би трябвало да се подхващат дейности ", сподели Вера Юрова, еврокомисар по правораздаването. Как казусът с Cambridge Analytica се трансформира в рецесия
Колкото повече се преглежда абсурдът с Cambridge Analytica, толкоз по-странно наподобява той. Ефективността на данните, употребявани непозволено от анализаторската компания, която се е опитвала да повлияе на гласоподавателите, показвайки им реклами и страници на политическа тема, може да се окаже надценена. Твърди се, че компанията е употребила данните на 50 млн. консуматори. В последна сметка може да се окаже, че това е маркетингов трик на компанията и цифрата е доста по-малко, оповестява The Verge.

Взети дружно с изказванията за интервенция на съветски хакери в президентските избори през 2016 година и други " рецесии на доверието " към обществената мрежа, Фейсбук подхваща редица стъпки за по-бързо премахване на терористичната агитация и за понижаване на разпространяването на подправените вести. Въпреки че тези стъпки доведоха до окуражителни резултати, те към момента не са задоволителни, с цел да върнат доверието в обществената мрежа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР