Бордър Териер е признат за един от най-малките служебни териери.

...
Бордър Териер е признат за един от най-малките служебни териери.
Коментари Харесай

Бордър Териер

Бордър Териер е приет за един от най-малките служебни териери. Този приветлив дребен домакински любим, който е желан от жителите на огромните градове, е съвършен асистент на фермери и ловци. Бордър Териер е куче, което постоянно е в положително въодушевление и е готово за игри.

История на Бордър Териер

Историята на Бордър Териер стартира през XVIII на границата на Англия и Шотландия и тъкмо заради това наименованието на породата включва думата " бордър ", което значи граница. Тези дребни, само че доста издържливи кучета се употребявали за лов на лисици и язовци. Дребният им размер им разрешавал да се мушкат в дупките на дивите животни, а дългите крайници били нужни, с цел да съумяват дребните кучета да не изостават от конете, върху които яздели ловците. Бордър Териерът трябвало да има четина, която да го пази от мраз, влага и от рани, а също така да е с темперамент, който да има известна завист, с цел да нападна кучето дребни хищници.

Бордър Териер се е получил вследствие на кръстосването на британски и шотландски териери, от които е получил съвършени работни качества - експедитивност, пъргавост, храброст и издръжливост. Когато се употребявал за лов, Бордър Териер постоянно работел в група с други кучета от своята порода или с гончета. Всички тези качества създали кучетата от породата Бордър Териер незаменими помощници на ловците и по тази причина те се употребяват за лов и през днешния ден. Породата Бордър Териер била публично приета през 1920 година и тези дребни умни кучета бързо станали известни в доста страни.

Стандарт на Бордър Териер

Мъжките представители на породата Бордър Териер доближават до 34 сантиметра височина и тежат до 7 кг, женските стават високи до 32 сантиметра и тежат до 6.5 кг. Главата на Бордър Териер наподобява на главата на видра. Черепът е относително необятен, муцуната е къса, с черен или мрачно кафяв нос. Очите на Бордър Териер са мрачно кафяви. Ушите на кучетата от тази порода са дребни, с триъгълна форма, клепнали или изправени и с клепнали краища. Опашката на Бордър Териер е относително къса и ситуирана много високо.

 Порода Бордър Териер

Кучето от тази порода в никакъв случай не държи опашката си завита над гърба. Крайниците на Бордър Териер са дълги и мускулести. Козината на Бордър Териер е гъста и права, на пипане е много груба, само че долният пласт е мек. Козината на Бордър Териер може да е оцветена в композиция, известна като сол и пипер - черно-бели пръски по цялото тяло, от което то придобива сивкаво белезникав цвят. Козината на кучетата от тази порода може също по този начин да е с цвят на пшеница, рижава с тъмни петна, синкаво сива с тъмни петна. Бордър Териер има присъща брада и мустаци, които се оформят от по-дългата четина на главата му.

Грижи за Бордър Териер

Бордър Териер има потребност от опция да изразходва големия си ресурс от сила, по тази причина е добре в случай че може да живее на двор. Но това малко куче се усеща прелестно и в апартамент, стига да му се обезпечава опция да излиза на дълги разходки и понякога да може да потича на воля. Козината му няма потребност от доста грижи, само че два пъти седмично е добре да се разресва, а къпането да става не по-често от три или четири пъти в годината. Бордър Териер на драго сърце ще съпровожда стопанина си на всички места, изключително в случай че може да тича до него свободно. Разходките измежду природата са обичани на кучетата от тази порода. Бордър Териер е измежду породите, които могат да завоюват съревнование по аджилити.

Обучение на Бордър Териер

Бордър Териер е куче, за което образованието е същинска наслада. Кучетата от тази порода на драго сърце се научават на нови команди и постоянно са подготвени за още. Обучението на Бордър Териер може да стартира след третия месец на кученцето.

Хранене на Бордър Териер

Бордър Териер е куче, което няма искания към храната, тъй че може да го храните с гранулирани или консервирани кучешки храни от висок клас, или да изберете хранене с натурални артикули. Ако храните Бордър Териер с натурални артикули, добавяйте постоянно в менюто му витамини и минерали. За Бордър Териер са подобаващи всички типове месо и субпродукти с изключение на овнешкото и свинското месо и техните субпродукти.

Може да допълвате менюто на Бордър Териер с обезкостена сварена или печена риба, сварени яйца и сварен ориз, разнообразни типове зеленчуци - сварени или сурови, както и с някои типове плодове. Киселото мляко и изварата допълват менюто на Бордър Териер, само че прясното мляко изрично не се предлага. Тръбните кокали, мазните храни, пикантните и пържените храни, тестените и сладките произведения не са подобаващи за кучетата от тази порода.

 Кученце Бордър Териер

Заболявания на Бордър Териер

Бордър Териер е здрава порода, само че може да страда от дерматологични проблеми и от болести на очите. Възможно е Бордър Териер да страда от проблеми на храносмилателната система.

Любопитни обстоятелства за Бордър Териер

Бордър Териер е характерен представител на териерите - той постоянно е цялостен с сила и подготвен за деяние. Въпреки вродената си нетърпимост към лисици, кучето от породата Бордър Териер елементарно става другар с други домашни любимци. Бордър Териер, за разлика от някои породи териери, се схваща прелестно с деца и е влюбчив другар на четири лапи.

Бордър Териер обича да взе участие в лов и колкото е по-трудна работата му по време на лова, толкоз по-интересно е за кучето от тази порода. Кучета от породата Бордър Териер са публикувани доста в Швеция, Финландия, Съединени американски щати и други страни. Сред феновете на тази порода са холандското кралско семейство, както и известни немски политици. По време на лов Бордър Териер може да се прояви като злобен, само че в дома си ще се държи като котенце и ще желае непрекъснато да го гушкат.

Недостатъци на Бордър Териер

Бордър Териер се държи с известни запаси към непознати и е допустимо да прояви експанзия към тях, в случай че реши, че може да са рискови за стопанина му. Бордър Териер може да трансформира силата си в деструктивна и да унищожава мебели и друга мебелировка, в случай че няма опция да тича и да играе задоволително. Ако живее на двор, Бордър Териер може да го трансформира в панорама, типична за полесражение, защото кучетата от тази порода доста обичат да копаят дупки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР