Борбата за мнозинство в Общинския съвет на предстоящите избори предлага

...
Борбата за мнозинство в Общинския съвет на предстоящите избори предлага
Коментари Харесай

Тончо Токмакчиев е на прага да стане общински съветник в София


Борбата за болшинство в Общинския съвет на идните избори предлага заплетена конспирация. Резултатите демонстрират, че обединението ГЕРБ-СДС има максимален брой съветници. Групата им обаче ще е по-слабо показана в съпоставяне със настоящия Общински съвет. Групата на Българска социалистическа партия ще усили доста своята тежест, като евентуално ще се утрои в съпоставяне със настоящето състояние. Данните демонстрират, че сигурно представители в Столичния парламент ще излъчат още Демократична България-Обединение и ВМРО-БНД.
Явно, посредством коалиция с тези обединения ще се търсят разновидности за сформиране на болшинство. По-голямата изборна интензивност ще увеличи прага за лъчение на общински съветници.
Поне пет обединения – АТАКА, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ отпред с Тончо Токмакчиев, ВОЛЯ, АБВ и Коалиция НФС са на границата за влизане в Общинския съвет – имат записана поддръжка 1-1,5%. Вероятно заветната граница ще бъде към 1.6% от гласувалите. Колко от гореизброените обединения ще я преминат не може да се каже сега, само че може да се допусна, че тези, които я преодолеят, ще имат значима роля при образуването на идващото болшинство в СОС.

Йорданка Фандъкова има 10% преднина пред Мая Манолова. Това сочи новото изследване на социологическата организация "Сова Х по отношение на локалните избори в София.
Според данните 10 дни преди вота за София претендентът на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили печели изборите в столицата с 10% преднина. Засега предвижданията са, че вота в София ще мине през балотаж, само че е допустима успеха на Фандъкова да е още по-категорична и даже да не се стигне до втори тур.
Изследването сочи, че на първи тур Йорданка Фандъкова получава 31,2%, а Мая Манолова 24.7%. На втори тур разликата даже се чака да се усили и претендентът на ГЕРБ ще получи 37,6% против 28,5% за някогашния омбудсман. ГЕРБ печели изборите и за общински съветници в столицата с 32,8%. Далеч обратно с 22,4% остава Българска социалистическа партия.

Методика на проучването

Изследването е извършено в интервала сред 9 и 16 октомври 2019 година То е представително за пълнолетното население на Столична община, стратифицирана по признаците местоживеене и възрастова група. Генералната цялост е 1 101 776 пълнолетни поданици на Столична община.1% на извадката подхожда на ~1102 души. Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,0%. Методът на вписване на информацията е стандартизирано face изявление, провеждано в дома на респондента.
Последните дни от една предизборна акция са от решаващо значение. В дните преди вота гласоподавателите оформят окончателната си преценка за това, кого от претендентите да поддържат. Теренът на актуалното изследване завърши 10 дни преди изборния ден на локалните избори, което допуска, че записаната картина към момента предстои на промяна от гласоподавателите. Същевременно получените резултати могат да послужат за надеждна ориентировка при изясняване на съотношението на силите в предизборната обстановка в Столична община.
В основата на желанията на софиянци отвън обичайна политическа ориентировка стои оценката за развиването на София през последните години. Най-голяма е групата на хората, които смятат, че за общината са направени много неща, само че има още какво да се желае. Освен хората, поставящи тази трезва оценка, се обрисуват групите на даващите приоритет на постигнатото и на считащите резултатите за незадоволителни. Делът на всяка една от последните две групи е два пъти по-малък от този на първата.
При тази режисура може да се направи извода, че триумф на изборите ще реализиран претендентите, които съумеят да убедят гласоподавателите, че със своя екип ще надградят постигнатото, като в същото време реформират досегашния управнически модел. Изразено накратко, обстановката може да се показа като битка в центъра на терена. Играта по крилата ще има единствено помагателна роля.

2/3 декларират, че ще гласоподават

Предстоящите избори в столицата се отличават с това, че се открояват двама основни кандидати, подкрепени от мощни екипи на главните политически партии. Това противоборство образува образа на цялостната акция. Първият резултат е изборната интензивност. Повече от две трети от гласоподавателите в столицата декларират, че ще гласоподават. Дори да допуснем, че не всички ще изпълнят желанието си, можем да чакаме, че по отношение на изборните описи интензивността ще бъде към 60%. Такова присъединяване в изборите в България всекидневно записваме на парламентарен избор. Трябва да отбележим, че този път изборите в столицата получиха
характерността на национални. Кампанията се води основно по националните медии, за разлика от всички останали общини по този начин и резултатите ще имат отражение в народен мащаб. Сред останалите кандидати за кметкия стол отвън оста Фандъкова и Манолова има открояващи се политически фигури. Широкият набор от оферти също способства за по-масово присъединяване на изборите.

Досегашният кмет е с най-висока поддръжка

В проучването записваме най-висока поддръжка за актуалната кметица Йорданка Фандъкова – 31,2% от гласоподавателите на общината. Сред деклариралите, че ще гласоподават, това съставлява малко над 40%. Този резултат не е изненада, като се има поради оценката за нейната досегашна работа, както и това, че зад нея стои ръководещата партия и екипът, който сега управлява общината. Основният й конкурент Мая Манолова получава 24,7% от всички гласоподаватели в Столична община или малко над 35% от
деклариралите, че ще гласоподават. На пръв взор разликата е преодолима. Балотажът наподобява сигурен, като се има поради, че още 7 претенденти ще получат минимум 1% от гласовете.

Градската десница пред избор на втория тур

Интригата се придвижва във втория тур. Съществуват предварителни упования, че забележителна част от гласоподавателите на третата политическа мощ в столицата – градската десница – може да застанат против ГЕРБ, т.е. да заложат на смяната. Резултатът от сегашното изследване не удостоверява тази догадка. Напротив, преоценката в настройките си, която вършат гласоподавателите на обичайна десница, е в противоположна посока. Част от тях непосредствено се насочват към претендента на ГЕРБ-СДС още на първи тур
хората, подкрепили десницата на първи тур, на балотажа или се дефинират за Йорданка Фандъкова, или декларират, че няма да гласоподават. Евентуален запас за госпожа Манолова може да пристигна от гласовете на другите леви и цивилен претенденти като Георги Кадиев и Борис Бонев. Бившият омбудсман може да развие капацитета си още измежду по този начин наречените „ нови софиянци “, които са се заселили в града през последните години. Тази немалка група хора към този момент няма обособено политическо посланичество. В това време предстоящо е, че чиновниците на съсредоточените в столицата държавни институции, общинските администрации и представителите на едрия бизнес ще застанат преди всичко зад сегашния кмет. Тези предпоставки обуславят това, че дистанцията на балотажа се усилва.

ГЕРБ-СДС с най-вече общински съветници

Българска социалистическа партия усилва тежестта си

Борбата за болшинство в Общинския съвет също предлага заплетена конспирация. Резултатите демонстрират, че обединението ГЕРБ-СДС има максимален брой съветници. Групата им обаче ще е по-слабо показана в съпоставяне със настоящия Общински съвет. Групата на Българска социалистическа партия ще усили доста своята тежест, като евентуално ще се утрои в съпоставяне със настоящето състояние. Данните демонстрират, че сигурно представители в Столичния парламент ще излъчат още Демократична България-Обединение и ВМРО-БНД. Явно, посредством коалиция с тези обединения ще се търсят разновидности за сформиране на болшинство. По-голямата изборна интензивност ще увеличи прага за лъчение на общински съветници. Поне пет обединения – АТАКА, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, ВОЛЯ, АБВ и Коалиция НФС са на границата за влизане в Общинския съвет – имат записана поддръжка 1-1,5%. Вероятно заветната граница ще бъде към 1.6% от гласувалите. Колко от гореизброените обединения ще я преминат не може да се каже сега, само че може да се допусна, че тези, които я преодолеят, ще имат значима роля при образуването на идващото болшинство в СОС.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР