Борбата със стреса и безпокойството може да изглежда като химера

...
Борбата със стреса и безпокойството може да изглежда като химера
Коментари Харесай

Uitwaaien - холандският начин за борба с тревогите

Борбата със напрежението и безпокойството може да наподобява като фантазия за мнозина. За говорещите нидерландски език, обаче, ключът може да бъде толкоз елементарен, колкото използването на една дума: uitwaaien. Това е една от тези думи, които нямат дословен превод на испански, само че би била еквивалентна на " глътка въздух ". За холандците това е лекарството за битка със напрежението и начин за битка с ежедневните грижи. Пред терзанието и напрежението те избират да излязат на открито, с цел да се поразходят, спортуват или просто да се насладят на гледката навън.

" Първото нещо, което ми идва на разум, когато си мисля за uitwaaien, е ветровитият плаж. Това значи да отидете на разходка до място, където бризът ви удря ", разказва пред BBC Джаспър ван Емерик, холандски публицист, основан в Утрехт, Холандия.

" Това е нещо, което вършиме, с цел да изчистите мозъка си и да се освежите. Uitwaaien ми напомня за плажа, само че може да се практикува на всяко намерено пространство като гора, да вземем за пример. Или дишането на чист въздух. Като цяло това е прелестно, елементарно и релаксиращо прекарване ", изяснява пред BBC Кейтлин Майер, професор в катедрата по холандска филология в Университета в Амстердам, Холандия.

Всъщност, за холандците това е напълно естествена активност и те даже не смятат uitwaaien за нещо " извънредно холандско ".

Стресът може да повлияе на всички нас по друг метод, само че в случай че стане продължителен, може да има негативни последствия за всекидневието ни. Според Британската национална здравна работа (NHS) непотребният стрес може да повлияе на нашето въодушевление, тяло и взаимоотношения. Освен това ни кара да се усещаме тревожни, раздразнителни и въздейства на самочувствието ни. Дори може да генерира физическо, психическо и прочувствено безсилие, което може да докара до други психосоматични признаци.

Проучване на Университета в Ексетър, Обединеното кралство, от 2016 година преглежда изгодите от упражненията навън и прекарването на време покрай природата, най-малко половин час пет дни в седмицата. Ръководителите на проучването освен подчертават положителното влияние на " зелените извършения "  върху напрежението и психологичното здраве, само че и в битката с други здравословни проблеми като затлъстяването. Те даже пресмятат, че упражнения на намерено, били ти бягане, разходка или каране на колело, икономисват на публичното опазване на здравето милиони долари.

Така че, макар че е мъчно да се напише, преведе и произнесе, наподобява, че холандците знаят добре защо приказват всякога, когато излязат да изживеят uitwaaien. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР