Борбата с корупцията вече е борба за запазване на демокрацията,

...
Борбата с корупцията вече е борба за запазване на демокрацията,
Коментари Харесай

Кьовеши у нас: Ключът към успешната борба с корупцията е да спечелим сърцата и разума на хората

Борбата с корупцията към този момент е битка за опазване на демокрацията, означи Денков

Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър образец. Tова сподели европейският основен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Сравнявайки офиса в България с другите офиси, считам, че сме заложили положителни стандарти тук, добави

„ Първо желая да благодаря на европейския основен прокурор, госпожа Кьовеши, че още веднъж посети България, с което демонстрира какъв брой значимо е да се покрие цялата територия на Европа със мощно наличие на Европейската прокуратура ”, съобщи българдският министър председател.

Той напомни, че мотивът за визитата е конференцията, обвързвана с битката с корупцията.

„ Борбата с корупцията към този момент не е единствено битка за икономисване на обществени средства, а към този момент стартира да се трансформира и в битка за опазване на демокрацията. Значението и ролята на битката с корупцията закупи нови по-глобални измерения ”, означи още Денков.

Той изясни, че е имало къса среща сред него, Кьовеши и Мария Габриел.

„ Говорихме за работата на Европейската прокуратура в България и набелязахме някои ограничения, с които държавно управление би могло да помогне ”, сподели Денков.

Кьовеши уточни, че преди да беседва с премиера и вицепремиера е имала среща и с министъра на правораздаването. Обсъдени са били няколко тематики. Кьовеши дефинира диалозите като „ доста градивни ”. 

„ Първо би трябвало да приключим процеса по завършване на офиса на европейската прокуратура в България, тъй че да е изцяло работещ. Много стъпки са направени. Но сега не сме запълнили броя на делегираните прокурори ”, сподели Кьовеши. „ Сравнявайки офиса с другите европейски, това е добър образец за предан и самостоятелен екип ”.

„ За нас беше значимо да получим поддръжка. За това държавното управление битката с корупцията е висш приоритет. Това значи непрекъснат разговор с европейската прокуратура, законодателни промени и единни дейности ”, сподели Мария Габриел. 

Посланието, което ще остане от тази среща – от диалога ни по разнообразни тематики разбираме, че България може да бъде страна членка на Европейски Съюз, която задава стандарти, сподели още вицепремиерът. „ Това ни натоварва с още отговорност да продължим по пътя, по който от ден първи това държавно управление върви – битка с корупцията, ясна промяна в правосъдната система, конституционни промени “, акцентира Мария Габриел. 

България може да бъде образец за другите в Европейски Съюз, това зависи от нас  и ще продължаваме да го отстояваме, добави тя. 

Вицепремиерът означи още, че задачата на европейския прокурор е извънредно значима, тъй като, борейки се със злоупотребите и измамите, пази общия интерес на Европейския съюз и на всяка страна членка. 

От Министерството на правораздаването оповестиха, че министър Атанас Славов и Лаура Кьовеши също са разискали тематики, които да доведат до по-ефективната активност на европейската прокуратура.

Министър Славов акцентира положителната рамка на съдействие с Европейската прокуратура и постоянните си контакти с българския представител Теодора Георгиева. Той срещна европейския основен прокурор с целите на министерството, като работата по структурата на новата антикорупционна комисия и прибавянето на проверяващи функционалности към активността й, измененията в Конституцията, засягащи и отговорностите на основния прокурор, предават още от Министерството на правораздаването.

Сред тематиките, които Лаура Кьовеши повдигна, се откроиха идните законодателни промени, които да синхронизират българското законодателство с това на останалите страни в Европейски Съюз, с цел да основат условия за по-успешно следствие на трансграничните закононарушения. И по-конкретно бъдещите промени в Закона за административните нарушавания и санкции, които да разширят типовете административно-наказателни наказания за юридическите лица, облагодетелствали се от закононарушения. Освен имуществени наказания се планува да се вкарат и неимуществени. Също по този начин беше разисквана опцията за предугаждане на състав за закононарушения за митническа машинация при избрани хипотези, споделят от Министерството на правораздаването. 

Европейският основен прокурор прояви засилен интерес и към напредъка в работата по преустройството на постройката на ул. „ Раковски “ 134, в която европейските делегирани прокурори би трябвало да се настанят. Кьовеши акцентира, че е извънредно значимо в една постройка да бъдат обединени всички действия от компетенциите на делегираните прокурори, тъй че тяхната работа да бъде оптимално обезпечена.

Министър Славов и европейският основен прокурор Лаура Кьовеши се договориха за последващи срещи в близко бъдеще.

Ключът към сполучливата битка с корупцията е да спечелим сърцата и разсъдъка на хората, те да усетят справедливостта, съобщи в изявлението си на форума Кьовеши. Тя бе безапелационна: корупцията не е имагинерно събитие, постоянно тя се трансформира във въпрос на живот и гибел и го илюстрира с бивш образец от Румъния, когато избухнал поради „ икономисване “ на съоръжение пожар в клуб лишава човешки животи.

Имаме потребност от герои, които да налеят живот в структурите, противодействащи на корупцията и ясно да заявят, че не може повече по този начин, бе акцент в изявлението на премиера Николай Денков./Нова

 
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР