Борбата с корупцията в България придобива интересни размери, тъй като

...
Борбата с корупцията в България придобива интересни размери, тъй като
Коментари Харесай

Чиновниците считат, че борбата с корупцията нарочно удря по дребни държавни риби

Борбата с корупцията в България придобива забавни размери, защото елементарни държавни служители би трябвало да заявяват имат ли яхти и самолети, както и други чувствителни персонални данни в безпричинно огромен размер, за които няма планувана отбрана. Това става по силата на новия антикорупционен закон, който провокира мощна паника и неразбиране у Професионалното обединяване на държавните чиновници (ПОДС). Затова ПОДС изиска от Народното събрание да направи декларациите по-прости.
" Служителите в администрацията ще се занимават с попълването на данни, които не всеки път са разбираеми, свързани са със усложнения при набирането на информация и са смущаващи по своето наличие. Сложният развой на попълването им, без значение от напътствията, също няма разумно пояснение ", написа в документа, представен от в. " Сега ". Изредени са следните дефекти:
1. Трудно ще се попълня тогавашната цена на добитите имущества.
2. Собствеността върху ниви и гори не е удостоверена с нотариални актове и постоянно е с неразбираемо систематизиране на дялове сред наследниците. Ще има и случаи, в които даже служителят е в неведение, че е наследил нещо, само че ще носи отговорност.
3. Необяснимо е за какво се заявяват и средствата в пенсионните фондове, които не могат да се разходват, а и няма човек, който да е наясно какъв брой тъкмо средства има в неговата партида. Подобна ще е обстановката и със застраховките " Живот " и други
4. Не е ясно по какъв начин да си сигурен в точността на заявените " налични средства " на 31.12.2017 година
5. При овакантяване служителят би трябвало да попълни още веднъж декларацията, а след една година от напускането - още един път да я подаде. Интересно по какъв начин ще се залавят напусналите чиновници, изключително в случай че не са в страната към този момент.
6. Събраните колосални масиви от чувствителни данни ще изискват специфични ограничения за отбрана, които изрично не са обезпечени и ще е мъчно да се съхраняват, изключително в дребните общини и кметствата.
7. Създава се голяма група от овластени чиновници, които ще имат фаворизиран достъп до сензитивна информация освен за чиновниците, само че и за задачите им фамилии. Кой ще управлява тях?!
Според ПОДС прицелът в битката с корупцията е към ниските и междинните етажи, които се смятат за " отговорни до доказване на противното ". Интересно би било какъв брой чиновници ще изоставен, с цел да не заявяват имуществото на хората, които обичат, споделят от ПОДС.
За край чиновническата организация споделя и следното: " Корупцията надали ще се пребори по този метод. Корупционни настройки измежду чиновниците се образуват от образеца на техните началници и от основаната система и наложени практики, в която ги насилват от време на време да се впишат, с компромисите, които би трябвало да създадат, с цел да не си изгубят работата. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР