„Борбата с кибернасилието не може да се води само с

...
„Борбата с кибернасилието не може да се води само с
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Борбата с кибернасилието се води с реални действия, не само с констатации и добри намерения

„ Борбата с кибернасилието не може да се води единствено с констатации и положителни планове, нужни са съответни рекомендации и действителни дейности. Тази борба не е единствено на родителите, единствено на учителите или на неправителствения бранш. Тя би трябвало да е неизменима част от работата на националните институции. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към участниците в заключителната конференция по плана „ НЕ на кибернасилието против дами и деца “, който се организира под нейна закрила.

Инициатори на акцията са от интернационалната организация „ Зонта Интернешънъл “, съответно клонът за България, Румъния, Република Северна Македония, в партньорство с националните институции и неправителствения бранш. Заключителната конференция показа рекомендации за предварителна защита, отбрана на жертвите и дейно наказателно гонене. Вицепрезидентът изрази вяра тези рекомендации да се трансфорат в работещи решения.

Илияна Йотова цитира данни на Организация на обединените нации, с които илюстрира какъв брой е сериозен казусът с кибернасилието. 73% от дамите в света са срещали някаква форма на принуждение в онлайн пространството. 45% от жертвите на кибернасилие в Европейския съюз са дами сред 15 и 29 години. Жертви на най-тежки закононарушения в онлайн пространството са 9 млн. дами. Продължава наклонността огромен % от жертвите да не споделят какво ги е сполетяло. „ Затова би трябвало да се приказва намерено и на всеослушание за този проблем “, уточни вицепрезидентът.

Йотова работи по тематиката с кибернасилието още като представител на България в Европейския парламент. След поредност от конференции като евродепутат издава справочник за деца за сигурността в интернет.

Според вицепрезидента съществени в борбата с кибернасилието са цифровата просветеност, сериозното мислене и прочувствената просветеност.

Илияна Йотова благодари на всички сътрудници на плана, като посочи, че без съдружници никой проблем не може да откри решение. „ Убедена съм, че никой от вас нито за момент не се е поколебал дали да отдели от времето си, от знанията и уменията си. Защото този проблем се отнася до всеки един от нас. Утре жертва на онлайн тормоз може да бъде нашата другарка, сестра, нашето дете “, акцентира вицепрезидентът.

От „ Зонта “ благодариха на Йотова за положителното съдействие в редица общи начинания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР