Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде“, каза тя на

...
Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде“, каза тя на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева вещае трудна 2023 година frognews.bg

„ Борбата с инфлацията е първокачествен приоритет на всички места “, сподели тя на събитие на брюкселския мозъчен концерн „ Брюгел “ и добави, че „ фискалната политика би трябвало да обезпечи възглавници за най-уязвимите хора... ще има напън да се прави повече за всички и на този напън би трябвало да се устои “.

 

МВФ неколкократно е понижавал прогнозите си за растежа през тази и идната година. Световната стопанска система се е свила с 2% през второто тримесечие спрямо предходното, сподели Георгиева и добави: „ Тази година е доста сложна, а идната евентуално ще бъде още по-трудна “.

 

Забележките на Георгиева идват в миг, когато страните от Европейски Съюз се приготвят за идна сложна зима, защото цените на силата и газа са рекордно високи, подхранвани от решението на Русия да приключи доставките на газ за Европа за неопределен срок.

 

В Чешката република, Полша и на други места започнаха митинги с претенции за понижаване на цените, а държавните управления на Европейски Съюз отпускат помощи и данъчни облекчения, с цел да лимитират публичното неодобрение, като в доста случаи изразходват към 2 % от своя Брутният вътрешен продукт.

 

Според Георгиева обаче това няма да помогне. „ Ако се насочим към доста великодушен тип поддръжка, за която популацията в доста страни упорства и оказва напън върху политиците, тогава фискалната политика се трансформира във зложелател на паричната политика, тя в действителност прави битката с инфлацията доста по-трудна “, сподели тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР