Борбата на Северна Македония за самостоятелна църква беше насочена към

...
Борбата на Северна Македония за самостоятелна църква беше насочена към
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Борбата на македонската църква беше да се отдели от сръбската, не от българската

Борбата на Северна Македония за независима черква беше ориентирана към обособяване от сръбската патриаршия, не от българската. Това съобщи пред бТВ някогашният македонски министър председател Любчо Георгиевски. Той подсети, че до момента македонската черква беше под юрисдикцията на сръбската.

„ Не зная за какво специалистите по православието не го схваща това “, разяснява той във връзка на множеството отрицателни мнения в България по отношение на признаването на македонската черква от Вселенската патриаршия.

Излиза, че македонската черква надали не е предала българската, добави Георгиевски, като подсети, че тя изиска от БПЦ да й стане църква-майка, само че Светият синод отхвърли.

Според него, не е късно българската черква да стане майка на македонската.

По думите му, от доста изопачен национализъм нашите две страни са стигали до произшествия.

„ Най-големите произшествия ги вършат патриотите “, добави Георгиевски.

Той счита, че през идващите два месеца би трябвало да се положат старания да бъде изпълнен договорът за добросъседство, тъй като в случай че блокирането на предприсъединителните договаряния с Европейски Съюз продължи, от това ще изгубят и РСМ, и България.

Според Георгиевски, двамата министър председател имат предпочитание за решение на разногласието, само че изрази подозрения до каква степен ще имат и силата да го създадат. Той уточни като спънки отношението на съдружните им сътрудници и опозицията, както и натиска на публичното мнение, което не благоприятства подобряването на връзките.

„ И двете държавни управления са под тежката артилерия на критиците си, на мен ми е жалост “, показа някогашният македонски министър председател.

Той разяснява, че връзките ни в никакъв случай не са били идеални само че през последните години те се утежняват от ден на ден.

Любчо Георгиевски счита, че българите би трябвало да бъдат вписани в конституцията на РСМ, което ще им даде права – да имат свои паралелки в учебните заведения, народен ден, собствен университет.

По думите му, в РСМ има толерантно отношение към малцинствата, само че това не е по този начин във връзка с българското.

„ Може да си всевъзможен, само че не може да си българин “, установи той.

Георгиевски уточни, че зад проблемите сред двете ни страни стои дълбоката страна, върху която Русия упражнява въздействие. Той акцентира, че главната цел на наложения сръбски македонизъм не е обвързвана с историята и стопанската система, а с това Македония и България да бъдат разграничени и скарани.

По думите му, огромните страни постоянно са оказвали напън върху Балканите, само че сега западните страни не оказват отрицателен напън, а желаят да оказват помощ за решаването проблемите сред София и Скопие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР