Booking.com излезе с предупреждение, че изкуственият интелект е причина за

...
Booking.com излезе с предупреждение, че изкуственият интелект е причина за
Коментари Харесай

Booking.com предупреждава за до 900% скок на измамите при пътуване

Booking.com излезе с предизвестие, че изкуственият разсъдък е причина за внезапното увеличение на измамите при пътуванията, предава BBC. Ръкводителят на отдела за онлайн сигурност във компанията, Марни Уилкинг съобщи, че през последните 18 месецца този вид измами са нарастнали „ от 500 до 900% “. След появяването на генеративни принадлежности за изкуствен интелект като ChatGPT на пазара се е нараснал изключително доста броят на фишинга измамите, при които хората биват подлъгвани да предадат финансовите си данни, прибавя той.

„ Разбира се, фишингът съществува от зората на електронната помща, само че растежът стартира малко след стартирането на ChatGPT “, прецизира Уилкинг.

„ Нападателите несъмнено употребяват AI, с цел да правят офанзиви, които имитират имейли доста по-добре от всичко, което са правили до момента “, сподели тя. Фишинг офанзивите постоянно се пробват да убедят хората да предадат данните си за картата, като им изпращат подправени, само че доста безапелационно изглеждащи уеб връзки за резервации.

Измамниците постоянно се насочват към уеб страници като Booking.com и Airbnb, тъй като те разрешават на хората да изброяват личните си места за настаняване. След като някой заплати, измамниците или изчезват безследно, оставяйки купувача без място за престой, или даже се пробват да го измъкнат още пари посредством следващи известия. Този тип измами съществуват от десетилетия, макар че постоянно са съпроводени от признаци на машинация, като правописни и граматически неточности. По време на софтуерната конференция Collision в Торонто Уилкинг съобщи, че AI затруднява откриването им, защото може да генерира реалистични изображения и доста по-точен текст на няколко езика.

Тя приканва хотелите и пасажерите да употребяват двуфакторна автентификация – тя включва спомагателна инспекция на сигурността, като да вземем за пример въвеждане на код, изпратен на телефона ви – като я назовава „ най-хубавият метод за битка с фишинга и кражбата на данни “. Тя също прикани хората да бъдат по-бдителни от всеки път, когато кликат върху връзки линкове. Същевременно Уилкинг показа и действителни изгоди от изкуствения разсъдък AI, като описа, че технологията разрешава на Booking.com бързо да отстранява подправени хотели, които се пробват да излъгват хората. „ Създадохне модели с изкуствен интелект, които ги откриват и или да ги блокират достъпа до тях, или ги прмахват, преди да има резервации “, сподели тя.

Джейн Хоукс, специалист по въпросите на потребителите, профилирана в туристическата промишленост, от своя страна разяснява, че доставчиците на туристически услуги би трябвало да „ усилят напъните си “, с цел да осведомят хората за измамите. „ Те също са длъжни да поучават пасажерите по какъв начин да сведат до най-малко риска да бъдат излъгани “, сподели тя.

Снимка: iStock

Източник: actualno

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР