Болярски златни накити от 14-и век откри археологът Деян Рабовянов

...
Болярски златни накити от 14-и век откри археологът Деян Рабовянов
Коментари Харесай

На Трапезица откриха болярски златни накити от 14-и век

Болярски златни украшения от 14-и век откри археологът Деян Рабовянов в южната част на крепостта Трапезица във Велико Търново, съобщи БНР. Това е първото злато, разкривано от археолозите през последните години във втората по значение средновековна цитадела в старопрестолния град.

Златните бижута са близо 60 грама. Датирани са от 14-и век. Със сигурност са били на болярка и са с висока художествена стойност, като са открити на извънредно място, описа археологът доцент Деян Рабовянов: „ Два солидни златни наушника, Те бяха в доста изненадваща среда. Не ги открихме в некропола на църквата, както можеше да се чака, а ги намерихме укрити в границите на жилища от 15-и век “.
 В Израел откриха древен ръкопис на 2000 години В Израел откриха древен ръкопис на 2000 години
2000-годишен древен свитък е открит в Юдейската пустиня, заяви израелската работа за антики. Това е първата сходна находка десетил...

По това време крепостта Трапезица към този момент е била напусната от християнското население и е поселявана от османските завоеватели, което допуска, че златните наушници и пръстен са били укрита плячка.

БНР напомня, че са над 600 археологическите находки, от които повече от 430 са сребърни и медни монети от 13-15 век. Те са открити от екипа на доцент Деян Рабовянов, секретар на великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР