Болниците места, в които се води борба за живот. По

...
Болниците места, в които се води борба за живот. По
Коментари Харесай

Защо частните болници се роят, а общинските фалират

Болниците места, в които се води битка за живот. По подигравка на ориста обаче в последните години доста от тях са принудени да водят и още една битка - за личното си оцеляване. Недостиг на експерти, на техника, на консумативи, неизплатени заплати, ниски хонорари са единствено някои от проблемите, които срещат общинските болнични заведения. По мотив протичащото се в пловдивската МБАЛ „ Св Мина ” и доста други общински лечебни заведения в страната и по едно и също време с това непрекъснатото роене на частни лечебни заведения, попитахме читателите на marica.bg: Защо частните лечебни заведения процъфтяват, а общинските затъват?

Пловдивчани изрично дават отговор, че съществена причина за упадъка на общинските лечебни заведения е големият поток неосигурени пациенти към тях и по-късно - неприятното ръководство на някои места. От какво идват задълженията на общинските и държавните лечебни заведения? Най-често от незабавните случаи на пациентите, които нямат осигуровки. Тук идва и огромният въпрос - може ли доктор да откаже лекуване на здравно неосигурен пациент, който се нуждае от незабавна помощ? Нито Законът за здравето, нито Хипократовата клетва, нито съвестта на медиците, Слава Богу, го разрешават. Както самичък споделя доктор Кирил Атлиев от УМБАЛ „ Св Георги ” - „ Делим хората единствено на заболели и здрави ”. В този смисъл той и сътрудниците му не могат да откажат помощ на болен човек, пък бил той и неосигурен. Стига се обаче до парадокса, при който лечебните заведения, които най-широко отварят порти за незабавни случаи, банкрутират.  Неслучайно 31.5% от интервюираните пловдивчани дават отговор „ Общинските и държавни лечебни заведения опират пешкира с неосигурените пациенти ”.

Друга огромна част от интервюираните показват отговор „ Общинските не се ръководят дейно ”. 15.5 от пловдивчани считат, че коренът на казуса е в разпределението на средства, а не в техния дефицит. Причина за това известно мнение са несигурните вложения и честите случаи на подозрително разходване на пари в общинските лечебни заведения.

На идващите две места пловдивчани слагат два взаимно свързани отговора -  „ Здравната каса толерира частниците ” с 13% и „ Частните работят единствено със скъпи пътеки ” с 11.7%. Според пловдивчани частниците се възползват от НЗОК, занимавайки се най-вече с леки случаи и скъпи пациентски пътеки. От Националното съдружие на частните лечебни заведения пък декларират таман противоположното - че методите за финансиране в НЗОК вредят на частниците, вместо да им оказват помощ.

„ Хората по този начин и по този начин си заплащат - желаят да знаят защо ” е различен постоянно срещан отговор измежду читателите на „ Марица ”. Факт е, че частните лечебни заведения оферират по-добра материална база от общинските. Модерно оборудван лекарски кабинет вдъхва повече доверие и успокоение у болния, в сравнение с олющени стени и остаряла техника. Пациентът се усеща спокоен и сигурен, че се намира в положителни ръце. Престоят за лекуване също е по-удобен за пациента в частна болница, а нерядко и експертите там са по-компетентни. Получаваш това, за което си платил и виждаш разликата от момента, в който прекрачиш прага на болничното заведение. Така считат близо 11% от интервюираните.

„ Добрите експерти бягат в частния бранш ”, показват като отговор 9.5 % в нашата анкета. Статистиката изрично демонстрира, че междинната месечна работна заплата пораства по-бързо при частниците. Резултатите са налице - в търсене на заслужено заплащане доста медици избират или да се насочат към частния бранш, или да работят зад граница.

„ Частните оферират по-качествена услуга ”, уверени са 7% от пловдивчани. Стане ли въпрос за здраве, това е единственият резултат, който има значение - качествено лекуване и грижа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР