Болница „Света Анна“ в София е сред тези, в които

...
Болница „Света Анна“ в София е сред тези, в които
Коментари Харесай

Ексклузивно: Така в „Света Анна“ се грижат за болните от COVID-19

Болница „ Света Анна “ в София е измежду тези, в които се лекуват най-тежките случаи на COVID-19 у нас. Там лекарите избавиха, само че и изгубиха животи.

В най-лошия случай пациентите със болестта стигат до Реанимация, където екипите се грижат за тях непрекъснато. Достъпът до тези отделения е извънредно непоколебим. Ексклузивен роман от вътрешната страна на Теодора Трифонова и оператора Николай Кънчев.

Специален шлем, очила, маска и предпазен костюм. Така наподобяват медиците в Реанимацията. Oбличането лишава 15 минути, събличането двойно повече. Правят го на всяко влизане и излизане в 12-часовата си промяна.

" Не може да се влиза и излиза безотговорно, не е редно, тъй като на следващия ден ще останем без екипи ", изясни доктор Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лекуване на УМБАЛ " Света Анна ".

Екипът ни влиза дружно с медиците.

Това са специфични ботуши, които би трябвало да сложим, наложително преди да влезем в отделението. На финала слагаме защитно облекло, концепцията е да сме оптимално предпазени, влизайки в Реанимацията.

Влизаме с всички защитни средства.

" ЗОНАТА " - по този начин лекарите са нарекли Интензивното поделение от началото на болестта. Разказват, че вътре разпоредбите към този момент са разнообразни.

„ Работи се мъчно. Ние сме с понижена видимост, видяхте, шапката, маската, те са запотени, мъчно се виждат нашите пациенти, мъчно се настройват апаратите “, сподели доктор Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лекуване на УМБАЛ " Света Анна ".

Влиза се през едно място и се излиза през друго, с цел да няма разбъркване на потоците.

Намираме се в Реанимацията, това е най-близката, безвредна точка за екипа ни, където можем да застанем. Вижда се здравната сестра, която е неразделно до пациентите и се грижи за тях. Болните от COVID-19 са сложени на апаратна вентилация.

Сред пациентите е 75-годишна жена, чийто наследник, също с ковид, губи борбата за живота си преди няколко дни.

„ Опитваме се да я отвикваме от апаратната вентилация. Снощи имаше висока температура, сърцето излезе отвън темп. Вкарахме го в темп. Крачка напред, две обратно е при нея. Ние просто до този миг, не сме се срещали с такова нещо “, съобщи доктор Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лекуване на УМБАЛ " Света Анна ".

В отделението са излекувани 4 пациенти с ковид, нито един от тях не е бил на апаратна вентилация.

– Чувствате ли се безпомощен?

– На този стадий да, тъй като няма нищо типично от това, което до момента сме правили преди този момент. Отвикването от апаратна вентилация е доста мъчно, тъй като успеваемостта е съвсем нулева, изясни доктор Александър Станоевски, доктор в Клиника по анестезиология и интензивно лекуване, УМБАЛ " Света Анна ".

„ Това не е това заболяване, което е елементарният грип. Това не поврежда белия дроб по метод, който повреждат другите вируси, това не е типичният ARDS с нарастване на белодробната вода ", добави доктор Димитър Николаков.

Не се опасяват, не се усещат и герои.

" Имам една дребна щерка на 3 години, която не съм виждал може би месец, и ми липсва. Повече се опасявам за околните си ", съобщи доктор Александър Станоевски.

– Какво желаете да кажете на хората, които ще ви гледат?

– Ще се оправим. Просто би трябвало дисциплинираност. Ние сега имаме място, само че нали никой не желае да запълним всички места и да включим всички апарати ", разяснява доктор Димитър Николаков.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 635 17 25 54 Света 1 633 311 29 659 99 479 366 710 Заразени* Нови Починали България 635 17 25 Света 1 633 311 29 659 99 479
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР