Болница Шейново“ ще възрази срещу връчения акт за установено нарушение.

...
Болница Шейново“ ще възрази срещу връчения акт за установено нарушение.
Коментари Харесай

Болница Шейново ще обжалва акта за разменените бебета

Болница „ Шейново “ ще възрази против връчения акт за открито нарушаване. Това сподели юристът на болничното заведение адв. Вили Костадинова. Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (ИАМН) връчи през вчерашния ден шест акта в лечебното заведение, като един от тях е на болничното заведение, а останалите – на работещи в лечебното заведение. Актовете са вследствие на инспекция, осъществена от ИАМН, след случай на разменени новородени деца. 

Не са връчени наказателни постановления и не са наложени санкции, връчени са актове за определяне за осъществено административно нарушаване, като по тях може да се подаде несъгласие в 7-дневен период от връчването, добави юристът.

Болница „ Шейново “ ще възрази, защото установеното от ИАМН нарушаване касае получено заплащане в болничното заведение за избор на екип на една от майките, родила посредством цезарово сечение, изясни адв. Костадинова. В този случай се повдига извънредно значим въпрос във връзка с това, че бременните дами, според настоящата в този момент Наредба за право на достъп до здравна помощ, нямат право да избират екип, защото те попадат в хипотезата на неотложност, а когато има случай на неотложност, не се заплаща за избор на екип, изясни тя за Българска телеграфна агенция.

Това е установеното нарушаване на болничното заведение и ще възразим против него, тъй като по този метод родилките се слагат в неравностойно състояние по отношение на останалите пациенти и на процедура те са лишени от правото да избират, добави адв. Костадинова. Ще настояваме, че всяка родилка има право да си избере екип, изхождайки от това, че всяка бременна жена, която идва да ражда, по предписание е незабавна, само че в наредбата не е регистрирано, че бременните са тип пациенти, които доста преди раждането си избират екип, изясни адв. Костадинова. 

ИАМН твърди, че родилката не е трябвало да заплаща за избор на екип и това е единственото нарушаване, установено във връзка с болничното заведение, уточни още тя.

Ще възразим против тази констатация, като възражението, дружно с акта за определяне на административното нарушаване, ще бъдат изпратени на административно-наказващия орган - ИАМН, който след разглеждане на акта и възражението, би трябвало да одобри извънредно решение.

По думите на адв. Костадинова има случаи, в които след подадени възражения не се стига до издаване на наказателно разпореждане. Преценката за това дали ще има наказване следва, добави тя. Ако ИАМН не одобри нашето несъгласие, може да наложи избраната със закон глоба, като административно-наказателната глоба предстои на обжалване пред Административен съд София-град, добави още адв. Костадинова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР