Болница “Пирогов” в София е една от най-големите в цялата

...
Болница “Пирогов” в София е една от най-големите в цялата
Коментари Харесай

Euronews: Студенти борят недостига на медици в България по време на пандемията

Болница “Пирогов” в София е една от най-големите в цялата страна. Тя е едно от лечебните заведения на първа линия в битката с пандемията още от първия ден. Студенти по медицина влязоха в борбата с инфекцията още при първата и втората вълна, а в този момент работят в Коронавирус отделенията в цялата страна.

Емилия Георгиева е доброволец в " Пирогов " към този момент година, когато пандемията удря за пръв път. Това не е било елементарно решение за нея, изяснява самата тя пред Euronews, само че се ангажира, откакто самата тя минава през инфекцията. Сега Емилия лекува пациенти.

Сериозна е потребността от медицински личен състав сега, показва студентката, а умората измежду медиците е осезаема. По думите и лечебните заведения са на ръба.

Въпреки острия дефицит на медицински личен състав в България, студентите в тези специалности са повече от когато и да било. Броят им се е нараснал двойно за последните седем години. Малко от тях обаче избират да останат в България и аргументите за това не са единствено финансови.

Според Теодора Делчева, вицепрезидент на Асоциацията на студентите по медицина, страната има все по-голям брой задгранични студенти, които след довеждане докрай се завръщат в родните си страни. Това евентуално е поради езиковата преграда. Много български студенти също избират да търсят кариерното си развиване отвън страната, защото специализацията там е по-лесна.

Между 500 и 1000 лекари напущат България всяка година. Въведени са нови държавни стратегии за привличане на млади лекари. На студентите по медицина се оферират стипендии, в случай че работят в България в продължение на три години след образованието си. Тази оферта идва в интервал, когато университетските такси за студенти по медицина са до небесата.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР