Болница Лозенец е върнала по сметката на Регионалната здравноосигурителна каса

...
Болница Лозенец е върнала по сметката на Регионалната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Болница Лозенец върнала пари в НЗОК за 65 фиктивни пациенти

Болница " Лозенец " е върнала по сметката на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) - София 238 667 лв. за регистрирани през ноември 65 фиктивни пациенти, като е оправдала отчитането им като " техническа неточност ". За други надвзети 139 528 лв. шефът на болничното заведение е получил констативен протокол. Прокуратурата ще ревизира кой е подписвал мнимите лежащо заболели с " Емболия и тромбоза на долните крака “. Това излиза наяве от получен по Закона за достъп до социална информация отговор на сигнала на журналистката Миролюба Бенатова, която описа в две излъчвания на " Алтернативата " по TV1 аферата по източването на НЗОК от болница " Лозенец " с близо 400 хиляди лева посредством отчитането на нищо неподозиращи пациенти.

през болница " Лозенец " по линия на частен осигурител, с който техните работодатели имат подписан контракт. След това болничното заведение употребява персоналните им данни, получени при профилактичните прегледи, с цел да ги регистрира пред НЗОК като лекувани от " Емболия и тромбоза на долните крака “. Стойността на пътеката е 3671 лева и по този начин от фиктивните заболели болничното заведение е източила към 400 хиляди лева от НЗОК.

След почналата инспекция по случая болничното заведение взема решение да върне част от парите. Болницата е върнала сумата назад по сметка на РЗОК на 8 януари – два дни след подадения от " Алтернативата " сигнал и в деня на назначение на инспекцията от НЗОК в болничното заведение. Проверката е почнала действително на 11 януари и е приключила на 29 януари 2021г., излиза наяве от отговора на НЗОК до Бенатова. От болничното заведение декларират в публично писмо до РЗОК, че техен чиновник е позволил техническата неточност, преди проверяващите да са стъпили в лечебното заведение.

Какъв вид е " техническата неточност “ и по какъв начин е позволена 65 пъти, от инспекцията не е изяснено .

Проверяващите са ревизирали 61 пациентски досиета за октомври, 75 за ноември и 220 за декември предходната година. От тях, изплатени по клинична пътека " Емболия и тромбоза на долните крака “, има през ноември, като от болничното заведение признават, че за 65 случая е позволена " техническа неточност “ и връщат получените 238 667 лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР