Болните от диабет нарастват все повече. Хубавото е, че болестта

...
Болните от диабет нарастват все повече. Хубавото е, че болестта
Коментари Харесай

Как да разберете, че страдате от диабет?

Болните от диабет нарастват от ден на ден. Хубавото е, че заболяването е лечима и с диабет може да се живее. Но би трябвало да го откриете в точния момент и да предприемете съответните ограничения. Днес ще си приказваме повече за диабета и за всичко обвързвано с него.

Как можем да знаем, че сме диабетици?

За да узнаете дали имате диабет, е задоволително единствено да измерите равнището на кръвната си захар. Ако на празен корем имате над 1,26 на литър, това значи, че имате диабет. Има два съществени вида диабет.

И двата вида могат да преминат към вид 1, в случай че не се лекуват.

Диабет вид 1 се назовава още инсулинозависим диабет. Синонимното му наименование идва от потребността пациентите да аплицират синтетичен инсулин под формата на инжекции. Увреждане на панкреаса може да настъпи по доста аргументи – да вземем за пример вирусна зараза. Но най-голямо значение се отдава на автоимунните процеси, които възприемат клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, като " чужди” и насочват имунните си комплекси към тях, като ги деактивират.

Той се демонстрира в детството или юношетството, само че може да продължи и до момента в който човек към този момент е възрастен.

Захарен диабет вид 2, прочут по-рано като инсулинонезависим захарен диабет (ИНЗД) или диабет с начало в зрелост, съставлява метаболитно нарушаване, което се характеризира с високо равнище на кръвната глюкоза. Класическите признаци са несъразмерна жадност, постоянно уриниране и непрекъснато възприятие на апетит.

Често вид 1 се вижда доста по-бързо, в сравнение с вид 2, тъй като никой не обръща внимание на признаците, които споменахме и ги приема за нещо обикновено. Така могат да минат години, до момента в който болният разбере, че страда от диабет.

Редките признаци, които могат да заострят вниманието ви са несъразмерна и хронична отмалялост,тенденция да пиете доста вода и да уринирате доста, сухота в устатa.


Кои хора са застрашени от диабет?

Хората, имащи в фамилията си заболели от диабет, са най-застрашени от разболяване с заболяването. Ако един от двамата родители е болен, рискът нараства с 30% за детето и доближава до 90%, в случай че и двамата са заболели. Ето за какво би трябвало да се прави обикновен скрининг на децата. Жените, които са имали гестационен диабет по време на бременността, в 97% от случаите по-късно развиват диабет вид 2.

Пълнотата, яденето на сладки и неналичието на извършения усилва също риска от диабет, даже и да нямате фамилна обремененост.

Какво можем да създадем, с цел да се лекуваме?

Намелете сладкото, пробвайте се да свалите непотребните килограми и спортувайте постоянно. Определено по този начин ще си помогнете доста.

Разбира се, ще би трябвало и да си слагате инсулин постановен ви от лекаря. С повече дисциплинираност, самоуважение към самите вас, ще можете да живеете обикновено с диабет!

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР