Болките в гърлото са често срещано явление, особено в студените

...
Болките в гърлото са често срещано явление, особено в студените
Коментари Харесай

7 природни начина да се отървете от болките в гърлото

Болките в гърлото са постоянно срещано събитие, изключително в студените дни.

Най-честите аргументи са настинка, прекалено натоварване на гласните струни или сухият въздух, на който сме изложени през зимата поради отоплението в затворените пространства.

Вместо изкуствени препарати и медикаменти, ние ви предлагаме няколко естествени способи, с които можете да се отървете от тази неприятна болежка по здравословен и елементарен метод.

Чай от пикантен червен пипер

В тенджера с вода прибавете чай от лимон, чай от мента, сок от един лимон, чаена лъжичка мед и малко пикантен червен пипер на прахуляк (на върха на ножа). Всичко се разбърква добре и се смъква от котлона преди да заври. Пийте, до момента в който е още горещо.

Бабина рецепта за болно гърло

Добавете две чаени лъжички мед към 250 мл вода и загрейте добре (внимавайте да не заври). Свалете от огъня и изстискайте към две супени лъжици свеж лимонен сок. За по-силен усет можете да добавите и чаена лъжичка кафява захар.

Млечна напитка с канела

Смесете супена лъжица захар, две щипки сода за самун и половин чаена лъжица канела. Добавете 250 мл мляко и разбъркайте добре. Сложете на слав огън и разбъркайте. Свалете от котлона преди млякото да заври и прибавете лъжица мед. Сервирайте, до момента в който е горещо.

Билков чай с ракия

Смесете зелен чай, чай от лайка и лимон и ще получите здравословна напитка, цялостна с антиоксиданти. Ако добавите една чаена лъжичка мед, лимонен сок, джинджифил и малко ракия, ще се почувствате като че ли сте изпили естествен аналгетик.

Гаргара                                           

Направете физиологичен разтвор от 250 мл вода и една чаена лъжичка сол. Поставете сместа на котлона да заври. Отпийте огромна глътка течност, наклонете главата си обратно и направете гаргарата. Не поглъщайте течността, а я изплюйте след 10 секунди.

Повторете това най-малко пет пъти на ден, до момента в който признаците на възплаеното гърло изчезнат. Гаргарата с физиологичен разтвор ще понижи признаците на възпалено гърло и ще помогне за изхвърлянето на вирусите от тялото.

Инхалация

Сварете три чаши топла вода и накиснете пакетче чай от лимон, лайка и малко свеж джинджифил. Оставете да се охлади за пет минути. Пробвайте парата с ръката си, с цел да се увеите, че не е прекомерно гореща и изсипете течността в по-голяма купа или съд за инхалация.

Вземете чиста забрадка и я поставете върху главата си. Наведете се над купата, покрита с забрадка и вдишвайте парата през устата и носа си в продължение на пет до 10 минути. Така болките в гърлото ще бъдат облекчени, което ще ви улесни да заспите.

Топъл компрес

Направете чай от изсушени цветове от лайка и до момента в който е още парещ, потопете в него чиста забрадка. Когато чаят изстине малко, изстискайте добре кърпата, навийте я по дължина и я увийте към врата си. Когато компресът се охлади, затоплете още веднъж чая и повторете процеса.

Ако болките в гърлото не престават няколко дни или са съпроводени от други признаци, безусловно се свържете с вашия фамилен доктор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР