Болград. Започна тържествената церемония по отбелязване на 160-ата годишнина на

...
Болград. Започна тържествената церемония по отбелязване на 160-ата годишнина на
Коментари Харесай

С химна на България и този на Украйна започна тържествената церемония по отбелязване на 160-ата годишнина на Болградската гимназия Г. С. Раковски

Болград. Започна тържествената гала по отбелязване на 160-ата годишнина на Болградската гимназия " Г. С. Раковски ", съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ". На събитието участват българският министър председател Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на образованието Красимир Вълчев. Те бяха посрещнати публично от домакините на събитието.
Заедно с Борисов събитието почете и украинският президент Петро Порошенко. От Българска страна участва още вицепрезидентът Илияна Йотова, която също бе публично посрещната в Болградската гимназия малко по-рано.
Агенция „ Фокус “ напомня:
Болградската гимназия „ Георги Сава Раковски “ е първата българска гимназия от Възраждането. Тя е основана през 1858 година от молдовския княз Никола Богориди. Той издава хрисовул за основаването на Болградско централно учебно заведение, като в детайли урежда неговия статут, финансиране и ръководство. Училището носи името на българския бунтовник Георги Раковски. Той е част от делегацията, която упорства за основаването на учебното заведение. Идеята е просветното средище да бъде налично както за българските преселници, по този начин и за всички други искащи да учат там, без значение от материалното им състояние. Условието е възпитаниците на гимназията да са православни, като преподаването по всички предмети става на български и румънски език. Първият шеф на гимназията е Сава Радулов. Сред възпитаниците на Болградската гимназия са българския бунтовник Ангел Кънчев, ген. Данаил Николаев и Александър Малинов, който е три мандата министър-председател на България през 20 век и доста други. От 2013 година към гимназията съществува и музей, който е единственият в района, който споделя за историята на учебното заведение.
Българското етническо наличие в Бесарабия датира от Средновековието. По-значително то става в края на 18 и началото на 19 век.
Българите са третата етническа група в Одеса след украинците и румънците. В Одеска област има редица села, учредени от българи. Такова е село Камчик, или по-известно измежду локалното население като Зоря. То е учредено през 1831 година Друго такова село е Димитровка, учредено 10 години по-рано през 1821 година Там българите са етносът, който заема второ място по бройка, сочат данните от преброяването през 2001 година
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР