Болестта X не съществува, но един ден би могла да

...
Болестта X не съществува, но един ден би могла да
Коментари Харесай

Вирусолог: Болестта Х не съществува

Болестта X не съществува, само че един ден би могла да се появи. Идеята не е да се плашим, а да се подготвим за нея. Звучи мистериозно като заглавие на научнофантастичен филм, само че сюжетът въобще не е фиктивен. Болестта Х беше измежду обсъжданите тематики в много натоварената стратегия на годишната среща на Световния стопански конгрес, извършена в средата на януари 2024 година в Давос, Швейцария. Световната здравна организация (СЗО) предизвести държавните водачи за рисковете от бъдещи пандемии, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.   

" Да не се изпада в суматоха и да не се дава поле за изява на тайни теории ", предложи вирусологът за заболяването Х.

Терминът за заболяването Х е въведен през 2018 година

За заболяването Х се приказва не от през вчерашния ден. Терминът е въведен през 2018 година Малко преди този момент, в интервала 2014-2016 година, Западна Африка е разтърсена от най-голямото огнище на хеморагичната тресчица ебола. Става ясно, че към момента не разполагаме с подготвени за внедряване артикули, които да се появят на сцената задоволително бързо, с цел да спасят повече от 11 000 изгубени човешки животи. Хуманитарната рецесия, провокирана от това смъртоносно заболяване, беше самобитен сигнал за пробуждане, сподели проф. Александрова. Тя добави, че в отговор, СЗО сътвори проект за научноизследователска и развойна активност, с цел да форсира създаването на набор от принадлежности за " предпочитани болести ". 

В този лист, наред с " нормалните обвинени ", влизат и по-малко познати болестотворни сътрудници. Тук са вирусите ебола и марбург, треската Ласа, близкоизточният респираторен синдром (MERS) и тежкият изострен респираторен синдром SARS (причинителите на последните две заболявания са близки " роднини " на SARS-CoV-2), нипа и хенипавирусните болести, зика и други. Общото за всички тях е, че биха могли да съставляват световна опасност. Болестта Х за първи път е включена измежду тях през 2018 година Не знаем коя е тя, нито кой е нейният извършител. Напълно допустимо е това да е вирус, приближаващ от света на животните, сполучливо прескочил междувидовата преграда и интензивно разпространяващ се измежду хората. Кой е той, от кое място идва, има ли метод да бъде спрян и по какъв начин можем да му противодействаме - ето част от въпросите, чиито отговори търсят учени от всички кътчета на Земята, изясни вирусологът. 

Ние, хората, съжителстваме с голям брой вируси, над 1,6 милиона са тези, които засягат птиците и животните, сподели проф. Радостина Александрова. Тя означи, че индивидът се е появил финален в хода на еволюцията и по тази причина вирусите по-напред са инфектирали и са се приспособили към останалите живи организми. Смята се, че сред 631 000 и 827 000 от тези вируси евентуално биха могли да се разпространят измежду хората. От тях ние познаваме едвам 263, т.е. останалите над 99,9 % са ни съвсем изцяло непознати.

Този голям контейнер от вируси, циркулиращи в дивата природа, се преглежда като евентуален източник на заболяването Х. Да не забравяме високата неопределеност на вирусите, изключително на тези с РНК геном, както и това, че те непрестанно си търсят нови гостоприемници. " Мотивирани " са да го вършат, тъй като главните им задания са да оцеляват, да се развъждат и да се популяризират, а те са функционално дейни и могат да основат поколение само и единствено в живи кафези, изясни вирусологът.

Очаква се причинителят на заболяването Х да е зоонозен сътрудник (т.е. засягащ животните и човека), най-вероятно РНК вирус, излизащ от област, където вярната композиция от рискови фактори доста покачва риска от дълготрайно предаване, сподели проф. Радостина Александрова.

 
Едно от провокациите пред учените е да бъдат подготвени за осъществяване на така наречен 100-дневна задача, обвързвана с създаването на ваксина в границите на 100 дни след началото на възможна нова пандемия. В момента върхът е 326 дни за КОВИД-19 от откриването на вируса до първото използване на имунизацията. Това може да се случи единствено, в случай че огромна част от пътя за основаването й бъде извървян преди този момент, по тази причина би трябвало да познаваме доста добре невидимите врагове, против които можем да се надигнем, съобщи проф. Александрова. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР