Болестта на Уилис-Екбом - по-известна като синдром на неспокойните крака

...
Болестта на Уилис-Екбом - по-известна като синдром на неспокойните крака
Коментари Харесай

Какво е синдром на неспокойните крака и всеки ли може да засегне

Болестта на Уилис-Екбом - по-известна като синдром на неспокойните крайници - е положение, което предизвиква непреодолимо предпочитание за придвижване на краката. В най-хубавия случай е неловко, а в най-лошия може да аргументи съществени разстройства в всекидневието. А е изненадващо постоянно срещано.

Основният симптом е точно непрекъснатото предпочитание за придвижване на долните крака. Поривът постоянно отминава с клатене, опъване на краката или вървене. В някои случаи обаче синдромът може да аргументи и неприятно изтръпване в стъпалата, прасците и даже бедрата.

Не всеки, който страда от синдрома на неспокойните крайници, има постоянни признаци. При някои хора те са всекидневие, до момента в който други ги усещат единствено отвреме в точния момент.
 Снимка 638272
Източник: iStock

Обикновено няма причина за появяването на синдрома. В такива случаи става дума за първични неспокойни крака. Според невролози това може да има общо с това по какъв начин тялото се оправя с допамина - невротрансмитер и хормон, който извършва редица значими функционалности в тялото, в това число управление придвижването на мускулите.

В други случаи синдромът може да бъде породен от болести като желязодефицитна анемия или бъбречна непълнота. Това се дефинира като вторичен синдром на неспокойните крайници.

При леки случаи, които не са резултат от главно здравословно положение, често не се постанова лекуване. Достатъчно е страдащите да създадат някои елементарни промени в метода на живот - като възстановяване на съня, отвод от тютюнопушенето и постоянен спорт.
 Снимка 638274
Източник: iStock

Ако признаците са по-тежки, могат да бъдат предписани лекарства за контролиране на равнищата на допамин и желязо в организма.

Всеки човек може да развие синдрома на неспокойните крака. Все отново, факт е, че дамите са два пъти по-застрашени в съпоставяне със мощния пол - изключително в последните три месеца на бременността. По-често срещан е и при хората в междинната възраст, макар че признаците могат да се появят даже и в детството.

И въпреки това положение не е животозастрашаващо, то може да аргументи съществени разстройства в съня. Недостатъчният сън пък освен ни кара да се усещаме изтощени и постоянно води до тревога и меланхолия. В такива случаи е добре да потърсим профилирана помощ, поучават от .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР