Болестта на Хашимото е известна още и като автоимунен тиреоидит.

...
Болестта на Хашимото е известна още и като автоимунен тиреоидит.
Коментари Харесай

Дима Тодорова: Болните от Хашимото да заложат на домашни яст...

Болестта на Хашимото е известна още и като автоимунен тиреоидит. При нея имунната система нападна личните структури на щитовидната жлеза, което обуславя възпалението в жлезата. С придвижване на болестта може да се стигне до непълнота във функционалността на щитовидната жлеза и на продуцираните от нея хормони. Тогава приказваме за хипотиреоидизъм. Тъй като щитовидните хормони контролират метаболизма на организма, при тяхната непълнота телесните функционалности се забавят. Какъв хранителен режим е най-подходящ при заболяването на Хашимото, разяснява Дима Тодорова, играч по бодибилдинг и експерт по хранителни режими. 

- Какви са първите признаци при хипофункция на щитовидната жлеза?

- Лесна уморяемост и изтощение, студени ръце и крайници, мускулни болки, суха кожа, косопад, запек, пресипнал глас, нарушавания на съня, меланхолия, паметови разстройства. Заболяването се среща по-често при дамите, в сравнение с при мъжете, само че визира и двата пола.

 - Доколко храненето може да помогне за лекуването на заболяването на Хашимото?

- Това заболяване се диагностицира, наблюдава и лекува от експертите ендокринолози. Когато има незадоволителна продукция на щитовидни хормони, се назначават синтетични хормони, в дози за съответния пациент. Хранителната терапия може да се включи като част от лечебния проект. Много постоянно при настъпила към този момент хипофункция на жлезата
огромна част от пациентите покачват доста тежестта си. 
Дори и когато хормонотерапията реализира стабилизиране на положението им, те мъчно реализират редукция на тежестта си. Ние ги съветваме да лимитират енергийния импорт от храната, като се стремят да употребяват оптимално здравословни храни.

- Какво значи това? 

- Да изключат модифицираните и пакетираните храни, да употребяват най-вече свежи плодове, зеленчуци, повече бобови храни, нежно месо (пиле, риба). Да включат в менюто си повече хранителни влакнини. Много значимо е също да лимитират захарта, да понижат количеството на по този начин наречените бързи въглехидрати, които имат висок гликемичен показател (белия самун и тестени произведения от бяло брашно, сладкиши и сладкарски изделия), да лимитират и добавените мазнини.

Храни със захар, бързи въглехидрати и наситени мазнини са най-често предлаганите храни в заведенията за бързо хранене, тъй че по опция да лимитират похапването в такива места и да избират домашно приготвените ястия.
Препоръчваме също задоволителен банкет на вода и течности, 
тъй като това е значимо изискване за поддържане на положително здраве. От значително значение при тази патология е освен здравословното хранене и хидратацията, само че и положителното равнище на физическа интензивност. Тя не е единствено фактор за реализиране на енергиен баланс в тялото и за поддържане на положително здраве, само че оказва помощ за справяне с някои от признаците на хипотиреоидизма - повишението на телесното тегло и усложнения метаболизъм, също по този начин усъвършенства съня, бори се с лесната уморяемост и въздейства позитивно на настроението.

Движението подкрепя и функционалността на сърцето, и поддържането на обикновено кръвно налягане.

- Кои са питателните субстанции, които повлияват функционалностите на щитовидната жлеза?

- Разбира се, стартирам с йода, тъй като този микронутриент играе извънредно значима роля за естествената функционалност на щитовидната жлеза. Йодът взе участие в синтеза на щитовидните хормони и е включен в тяхната конструкция.

 Тук е значимо обаче да се подчертае, че както дефицитът на йод, по този начин и несъразмерният му импорт носи риск за естествената функционалност на жлезата, изключително при хората с болест на Хашимото. 

- Йодирана сол да се приема ли?

- България е страна с ендемично разпространяване на йоден недостиг и за превъзмогване на този проблем е въведено универсалното йодиране на солта, посредством което се обезпечава всекидневно съответният импорт на йод. Във връзка с данните от последните национални изследвания за хранене е открита несъразмерна приложимост на сол и в тази връзка рекомендацията към хората е 
да понижат използването на сол и солени храни. 
Това важи и за пациентите с болест на Хашимото.

Друг нутриент, който има отношение към щитовидната функционалност, e витамин D. Дефицитът му се свързва с доста патологични отклонения в организма и едно от тях е заболяването на Хашимото. Някои изследвания демонстрират, че този недостиг се открива при 90% от пациентите с Хашимото. Основен източник на витамин D за организма е кожният му синтез. Излагането на слънчева светлина за 10-15 минути за по-светлите хора е задоволително за подсигуряване на дневните потребности.

- Кои са питателните източници на витамин D?

- Това са рибите, изключително по-мазните от тях, месото, млечните артикули и някои типове гъби.

 - Кои други субстанции са значими при болест на Хашимото?

- Един от тях е селенът, тъй като е част от ензимите, участващи в синтеза на щитовидните хормони. Селенът взе участие и в антиоксидантната отбрана на организма, има значение за имунитета, за когнитивната функционалност, за репродуктивното здраве при дамата и мъжа. 

 Има храни, които акумулират селен в състава си. Такива са бразилските орехи, от които единствено три броя дневно са задоволителни за съответен банкет. Селен се съдържа още и в праз лук, кромид, чесън, броколи, зеле.

Животински източници на селен са риба, черва, месо и яйца.

 Често при болест на Хашимото се следи и стоманен недостиг, който, от своя страна, също утежнява функционалността на жлезата. Ако се потвърди анемия, единствено храни, съдържащи желязо, няма да са задоволителна да компенсират анемичния синдром. Тогава се назначават от доктор стоманени препарати. 

- Сред пациентите се шири мнението, че не би трябвало да се яде соя. Правилно ли е това?

- Това се разяснява за всички храни, съдържащи субстанции, наречени гоитрогени. Освен соята, такива субстанции има в броколите, карфиола, зелето, някои типове ядки, като бадемите, синапеното семе. Смята се, че тези храни не би трябвало да се употребяват от хора с болест на Хашимото, тъй като гоитрогените имат антитиреоидна интензивност - инхибират един от ензимите, обвързван със синтезата на щитовидните хормони.

 - Трябва ли да се заобикалят съдържащи глутен храни?

- Напоследък доста се спекулира с глутена и неговите евентуални вреди върху организма. Нека кажем изрично - за хората с автоимунен тиреоидит е значимо да бъдат отстранени от храната им всички евентуални алергени. Един от които може да е глутенът. Той е белтък в зърнените култури: пшеница, ръж, ечемик и овес.

 Трябва да се изключат пшеница, ръж, ечемик, овес и продуктите, които ги съдържат. По-важното обаче е какво може да се употребява. От зърнените култури и брашната може да се употребяват амарант, бобово брашно, царевица, лен, просо, ориз, киноа, соя, тапиока.
Картофите, оризът и нишестето също могат да се приемат 
Може да се ядат яйца, месо, риба, всички бобови култури, сурови ядки и семена, всички плодове и зеленчуци, само че да са пресни и свежи, а не консервирани.

От супите са подобаващи единствено домашно приготвени, бистри, без застройка. Всички подправки са разрешени, без подготвени бульони. От мазнините може да се употребяват масло, маргарин и всички растителни масла.

Да се заобикаля инстантното кафе, тъй като съдържа глутен. От алкохолните питиета да не се употребяват бира и питие.

Това са най-общо рамките на подобаващия хранителен режим за хора с болест на Хашимото. Съветвам хората, когато се почувстват затруднени и имат потребност от препоръки за храненето, да се обръщат към доктор диетолог, който да им спомага. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР