Болестта на Алцхаймер трябва да се признае за увреждане. За

...
Болестта на Алцхаймер трябва да се признае за увреждане. За
Коментари Харесай

Пациентска организация: Алцхаймер трябва да се признае за увреждане |

Болестта на Алцхаймер би трябвало да се признае за увреждане. За това упорстват от Международната Алцхаймер организация. Според тях са нужни фрапантни усъвършенствания в средата на  живеещите с деменция.

Повод за изказването е Международният ден, отдаден на битката с заболяването на Алцхаймер - 21 септември.

Международната Алцхаймер организация приканва деменцията да бъде категорично приета от държавните управления като увреждане в международен мащаб, в това число като част от националните проекти за справяне с провокациите към деменцията, с цел да се подсигурява, че лечебните изгоди от добре направените политики за деменцията се усещат от хората живеещи в домовете си, в заведенията за грижи и в дневните центрове, в лечебните заведения и публичните здания и пространства.

Близо 152 милиона души по света се чака да бъдат наранени от деменция до 2025 година и заболяването е петата водеща причина за смъртност по света, като към момента редица страни съществено изостават с построяването на налична среда за хората, живеещи с деменция. Българите, които страдат от някакъв тип деменция, са към 100 хиляди, над 50% от тях са с Болест на Алцхаймер. Като се прибавят и околните им, които се грижат за тях, най-малко два пъти повече са засегнатите, а местата за настаняване и личният състав в домовете за дементно болните са незадоволителни, по мнение на експертите, оповестяват от организацията.

Ако деменцията бъде приета за увреждане, ще се подсигурява, че ще бъдат изработвани политики, сходно на тези през последните 30 години, предопределени за възстановяване на живота на хората с физически увреждания, като съществуване на налични асансьори, рампи, сигурни места за секване и други удобства, налични по целия свят.

Изпълнителният шеф на Международната Алцхаймер организация Паола Барбарино разяснява, че първата цел в проекта на СЗО е 75% от страните членки да са създали или актуализирали националните политики, тактики, проекти или рамки за справяне с деменцията до 2025 г. До момента единствено 30 страни членки от 146 са постигнали тази цел. Анализът на тези проекти, налични посредством уеб страницата на Международната Алцхаймер организация, демонстрира, че единствено към 25 % от тях сега включват планиране на удобства за хора с деменция, съобщи още тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР