Болест по дърветата в Австралия предизвиква падане на листата им,

...
Болест по дърветата в Австралия предизвиква падане на листата им,
Коментари Харесай

Учени в Австралия намериха лек за изсъхването на дърветата в страната

Болест по дърветата в Австралия провокира рухване на листата им, а от време на време даже изсъхване на растенията. Заболяването се появява за първи път през 2003 година След години на проучвания и проби учените най-сетне откриват повода за нея. От 90-те години на предишния век сондажните води се обработват, с цел да се предотврати бавното разрушение на напоителните системи. Това е довело до повишение на киселинността на почвата, което от своя страна е попречило на дърветата да получат достъп до жизненоважни субстанции. Учени обаче съумяват да намерят лек на заболяването.
Решението е в действителност да се контролира киселинността на нашата напоителна система. В момента тя е прекомерно алкална.
Патрик Кортни, шеф на естествен парк

При първият опит за справяне с заболяването засегнатите дървета, които са изгубили по-голямата част от листата си и са били на път да бъдат отсечени, стартират да се съживяват единствено шест седмици след третирането. Шест месеца по-късно всичките им листа са се върнали.
Знаем каква е заболяването. Знаем, че можем да я предотвратим. Голямото предизвикателство е по какъв начин да я премахнем в цялата страна.
Емили Тюдор, теоретичен служащ

Това е широкомащабно решение, което може да се употребява и на други места. Лесно средство, което може да избави милиони дървета в града. Целта на учените в Австралия е след 50 години в страната към момента да има гъсти гори.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР