Божествените литургии в Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски в момента

...
Божествените литургии в Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски в момента
Коментари Харесай

Ловчанския Митрополит: В църква епидемия никога не е имало. Няма никаква опасност, че се причестяваме с обща лъжичка

Божествените литургии в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " сега се излъчват онлайн на формалната страница на Св. Синод във Facebook, оповестиха от Св.Синод на БПЦ-БП.



Мярката се вкарва от 15 март, втора Неделя на Великия пост - св. Григорий Палама, по отношение на епидемиологичната конюнктура в страната и въведеното изключително състояние.

Освен това, в писмо от Българската православна черква до митрополитите и свещениците се предлага в богослуженията да бъдат добавени специфичните молебствия при болести и епидемии от изключително заразни и смъртоносни заболявания. От Светия синод осведомят, че молитвите против епидемии и заразни заболявания би трябвало да бъдат добавени при отслужването на Светата литургия във всеки храм и манастир.

Само преди дни патриарх Неофит изпрати писмо с подробни инструкции за държанието на църквата, свещениците и вярващите в условия на зараза от ковид. В него се споделяше, че храмовете остават отворени, а свещениците не трябва да отхвърлят причестяване, защото  " Светите тайнства не могат да бъдат преносители на болест и каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно излекуване и здраве ".

В същото време Ловчанският митрополит Гавриил съобщи, че Светият синод няма да анулира празничните богослужения по случай Възкресение Христово и програмата на празничните богослужения остава непроменена. Тогава той сподели, че не се възнамерява и стягане на ограниченията за посещаване на православните храмове в страната.

" Специално за Богослужението за Света литургия считам, че не би трябвало да има някаква спънка, защото от това няма да пристигна разпространяването на никаква зараза. А други събирания би трябвало да се заобикалят, да. По никакъв метод, в никакъв случай не се е предавала и разширявала болест в църкви, където се правят тайнства!  Никога не е имало епидемии в църквата. Те са прекратявали своето деяние.

По мотив причастяването на християните по време на Великия пост, което се прави с обща лъжичка, дядо Гавриил съобщи, че не е рисково.

" Специално по тази причина, че се причастяваме с една лъжичка, за мен няма никаква заплаха. Затова приказва историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причастявали и в никакъв случай по този метод не се е разпространявала никаква зараза и болест. Затова няма потребност да се притесняваме, когато вървим на свещенодействие. Там в никакъв случай болести няма да се предават. Сега, в случай че на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо ", безапелационен бе той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР