Богоявление, Кръстовден, Водици, Водокръщи или просто Йордановден е един от

...
Богоявление, Кръстовден, Водици, Водокръщи или просто Йордановден е един от
Коментари Харесай

Йордановден в България и в Европа

Богоявление, Кръстовден, Водици, Водокръщи или просто Йордановден е един от най-светлите и значими празници в християнската вяра.

Вярва се, че на този ден Исус Христос е получил своето кръщение в река Йордан, а небето над него се отворило, Светият дух слязъл във формата на бял гълъб и се чул Божият глас, който споделил, че Исус е Божият наследник.

В България през днешния ден имен ден имат Боян, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Боряна, Боголюб, Боголюба, Бетина, а в редица градове в страната мъже и младежи ще се хвърлят в локалните водоеми за обичайното вадене на кръста.
 На Йордановден се прави...
На Йордановден се прави...

Йордановден се счита за финален от интервала на така наречен " мръсни дни "

Но както множеството религиозни обичаи, тази също не е универсална за целия християнски свят.

Австрия и Германия
 Снимка 332269

В деня на Богоявление на някои места в Австрия и Германия хората рисуват с тебешир избрани знаци върху външните порти на домовете си, които символизират триединството. Вярва се, че това защищава целия дом от недоброжелатели и заболявания.

Португалия
 Снимка 332270

В Португалия празникът включва пеене на специфични песни, по-известни като " Януарски песни ". Прието е вкъщи да се пече ритуален самун, в който се скрива дребна дрънкулка на Исус, а оня, който я откри, ще бъде дарен със здраве и шанс през годината.

Ирландия
 Снимка 332271

В Ирландия Йордановден е считан за " Женска Коледа " - ден, в който дамите са освободени от всички домашен отговорности. Прието е дамите да се събират с приятелки и да честват с торта и чай.

Белгия
 Снимка 332273

В Белгия празникът много припомня Хелоуин. Малчуганите се обличат в обичайни християнски носии и обикалят от врата на врата, събирайки пари или сладки.

Италия
 Снимка 332272

В някои елементи на Италия Богоявление е денят, в който децата получават коледните си дарове. Но вместо Дядо Коледа, те имат Бефана - стара дама, наподобяваща магьосница, която извършва ролята на Дядо Коледа и също идва през комина.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР