Богота, Колумбия – Близо две десетилетия след като колумбийската армия

...
Богота, Колумбия – Близо две десетилетия след като колумбийската армия
Коментари Харесай

Синът й е убит от колумбийските военни. Сега тя получава извинение

Богота, Колумбия – Близо две десетилетия откакто колумбийската войска умъртви 19-годишния й наследник, Беатрис Мендес чу думите, които от дълго време чакаше.

Във вторник министърът на защитата Иван Веласкес сервира обществено опрощение за извънсъдебните убийства на 19 цивилни, в това число сина и племенника на Мендес, изчиствайки имената им от всевъзможни нарушавания и признавайки отговорността на страната за гибелта им.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Бивш военизиран лидер свидетелства за убийства в Колумбия Колумбийски бандитски водачи афишират договаряния за справяне с градското принуждение Колумбийската бунтовническа секта FARC е подготвена за „ мир “ разговори' завършек на списъка

„ Идваме да желаяме амнистия “, сподели Веласкес. „ Знаем, че през днешния ден е мъчно да се получи амнистия, тъй като страната се опита да скрие истината. “

Президентът Густаво Петро и началникът на армията Луис Оспина Гутиерес също сервираха извинения. Това беше първият път, когато страната призна ролята си в абсурда, прочут като случая с „ подправените позитивни резултати “.

Терминът разказва процедура в армията за ликвидиране на цивилни и представянето им за бунтовници в продължаващия десетилетия вътрешен спор в Колумбия, с цел да се усили броят на бойните „ убийства “, за които бойците могат да си припишат заслуги.

Тези статистики от своя страна разрешиха на военните да настояват, че ходът на войната против Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC), най-голямата бунтовническа група по това време, се обръща.

Синът на Мендес, Ваймар Кастро Мендес, и нейният племенник, Едуар Ринкон Мендес, бяха видени за последно на 21 юни 2004 година Те изчезнаха от бедния квартал, където живееха в южна Богота, до момента в който бяха на разходка с другар. < /p>

Два дни по-късно семейство Мендес научи от радиопредаване, че армията е идентифицирала двамата млади мъже като бунтовници, убити в борба.

Мендес, която е била в близкия недодялан град по време на изгубването, пристигнала в Богота, с цел да откри сина си и племенника си в ковчег. Телата им, облечени в окървавени размирен униформи, бяха надупчени от десетки патрони. Роговицата на очите на сина й е отстранена.

„ Беше извънредно, като нещо от филм на ужасите “, сподели Мендес.

Ужасната им гибел бележи единствено началото на тестванията на Мендес. След като заяви за закононарушението и изпрати писма с молба за правдивост до тогавашния президент Алваро Урибе и неговото министерство на защитата, анонимни обаждащи се заляха телефона й със смъртни закани, принуждавайки я да се укрива в продължение на пет години.

Експертите считат, че 19-те убийства, приети тази седмица, са единствено върхът на айсберга, дребна част от смъртните случаи, за които е отговорно държавното управление.

Само сред 2002 година и 2008 година минимум 6402 цивилни са били убити отвън съда, съгласно Специалната мирна пълномощия (JEP), арбитражен съд, основан от мирното съглашение от 2016 година сред FARC и държавното управление.

Много от жертвите са били небогати фермери от провинцията или млади мъже от градовете, които са били привлечени в отдалечени региони с оферти за работа.

JEP сложи над 3500 военни под следствие за закононарушения, свързани с убийствата, само че бранителите на правата на индивида считат, че гибелта съставлява по-широк, институционален пропуск.

„ Държавата е длъжна да подсигурява правата на индивида. Ако тези права са нарушени, даже и да няма директна отговорност, има отговорност за това, че не са съумели да предотвратят събитията и че не са съумели да защитят правата на жителите “, сподели Мария Камила Морено, шеф на Международния съд за преходно правораздаване ( ICTJ), организация с нестопанска цел, отдадена на търсенето на отговорност за всеобщи нарушавания на човешките права.

Това разбиране обаче провокира несъгласия в Колумбия, където десните политици отхвърлиха концепцията, че закононарушенията са били систематични и поръчани от армейски началници.

Колумбийските съдилища подредиха на предходни администрации да издадат публични извинения като част от компенсациите, дължими на жертвите. Но някогашният президент Иван Дуке отхвърли да се съобрази, сподели Пилар Кастило, шеф на Asociación Minga, група, която предлага правно посланичество на жертви на извънсъдебни убийства.

Бездействието на Дуке отразява по-широка просвета на отказване, добави Кастило.

„ На процедура администрацията на Дуке нямаше политическата воля да се съобрази с решенията, тъй като това би означавало да се признае, че извънсъдебните убийства са незаконна процедура в границите на военните сили “, сподели тя.

Тя уточни, че държавното управление на Дуке не е единствено в избягването на отговорност: администрациите на президента Урибе и неговия правоприемник Хуан Мануел Сантос също отхвърлиха извънсъдебните убийства да са систематичен проблем в армията.

Вместо това администрациите твърдяха, че случаите са изолирани, роман, който беше опроверган от JEP, само че продължава да циркулира в десните браншове, съгласно Морено, шеф на ICTJ.

В чуванията на JEP обаче военни чиновници са свидетелствали, че държавните политики и натискът от висшестоящите са стимулирали закононарушенията. Извънсъдебните убийства се усилиха през 2005 година, когато Министерството на защитата разгласи инструкция, която възнаграждава военни с ваканции, покачвания и бонуси за бойни убийства.

Длъжностни лица също споделиха на JEP, че някогашният колумбийски боен военачалник Марио Монтоя е наредил на бойците да дават приоритет на убийствата пред залавянията.

Досега JEP е обвинил трима генерали, в това число Монтоя, който е упрекнат в извънсъдебни убийства на 130 цивилни по време на времето си като пълководец на Четвърта бригада от 2002 до 2003 година

През септември пенсионираният военачалник Хенри Торес Ескаланте обществено призна, че е наредил извънсъдебни убийства и е попречил следствията на закононарушенията.

На общественото събитие във вторник родственици на 19-те жертви дадоха прочувствени свидетелства на сцената пред висшето военно управление. Някои отхвърлиха да одобряват извинението на страната, а други ругаеха въоръжените сили на страната.

Няколко приканиха някогашните президенти Урибе и Сантос, които бяха министър на защитата на своя предходник, също да се извинят обществено.

Сантос, който получи Нобелова премия за мир за сключването на спокойно съглашение с FARC по време на президентството си, се извини на жертвите през 2021 година, само че изказването му беше издадено на чуване при закрити врата. Той сподели пред локалните медии, че не е бил поканен на общественото събитие във вторник.

В сряда Урибе отхвърли администрацията му да носи отговорност за закононарушенията, без да загатва опцията за обществено опрощение.

Кастило, шеф на Asociación Minga, сподели, че формалното опрощение във вторник е било приоритет за фамилиите на жертвите, защото висши държавни чиновници, в това число Урибе и Сантос, или са отрекли убийствата, или са оправдали дейностите на военните, когато абсурдът избухна за първи път 2008 година

Някои от жертвите, да вземем за пример, са били упрекнати, че са нарушители, с цел да се омаловажат гибелта им, съгласно фамилии и правозащитници.

Мендес, която прекара съвсем две десетилетия в битка за доказване на невинността на сина си, сподели, че детето й в никакъв случай не е било забъркано в незаконни действия. Към момента на гибелта си той неотдавна беше приключил гимназия и се стремеше да си откри работа, с цел да се грижи за фамилията си.

Тя счита извинението от вторник от министъра на защитата Веласкес за резултат от нейната битка - и тази на хиляди други.

„ Ние показахме, че всичко, което сме създали за нашите синове, не е било на вятъра “, сподели тя.

Източник: Ал Джазира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР