Богати руснаци продължават да купуват най-луксозни имоти за милиони евро

...
Богати руснаци продължават да купуват най-луксозни имоти за милиони евро
Коментари Харесай

DW: Луксозни имоти за милиони, или как руски пари заобикалят забраните

Богати руснаци не престават да купуват най-луксозни парцели за милиони евро в Испания. И то макар глобите на Европейски Съюз, въведени поради войната против Украйна. По какъв метод съветските пари заобикалят възбраните?

Виктор Черецкий
Дойче веле

Пътуванията на руснаците в страните от Европейски Съюз, в това число Испания, тази година не са доста - поради глобите, въведени от Европейски Съюз по отношение на войната против Украйна. Ограниченията са свързани с визите, които се получават по-трудно, с полетите до Европейски Съюз, с потреблението на банкови карти, опциите да се откриват задгранични сметки, да се съхраняват или да се превеждат на тези сметки пари от Русия и така нататък

Покрай всичко това внезапно понижено е и количеството на парцелите, закупувани от руснаци в Испания. Но не на всички, а единствено на по-евтините - сред 70 и 120 000 евро. Продажбите на първокласни парцели – вили, които костват от половин милион до няколко десетки милиона евро даже са нарастнали през 2023. Както споделят по този мотив специалисти в сектора пред Дъждовни води – купувачите са „ изключително богати хора “, които имат опция да заобиколят глобите, търсейки надеждно леговище за себе си и за своите капитали поради нестабилната обстановка в Русия.

Жилища за " елита "

Най-голямата компания за продажба на недвижими парцели в Аликанте Sonneil е разгласила отчет, в който се споделя, че през 2023 година от Русия е имало мощна вълна от купувачи на първокласни жилища и продажбите им са се нараснали с 60,5 % спрямо миналата година.

Алберто Молина, който има организация за недвижими парцели в Малага, има същите наблюдения. Същевременно отбелязва пред Дъждовни води, че Аликанте притегля съветските богаташи „ междинна ръка “, а тези, които са подготвени да вложат десетки милиони, избират скъпите курорти в южната и в североизточната част на Испания. Балеарските острови също притеглят съветските клиенти.

Молина обаче изпитва подозрения към цифрите в отчета на Sonneil, според които през първото тримесечие на тази година руснаците са купили единствено 715 парцела в Испания – съгласно него тези данни са занижени. Обяснението: доста руснаци „ не желаят да се обявяват и работят анонимно на пазара на недвижимите парцели “. Така че никой не знае точния брой на хората, които купуват жилища в Испания, споделя Молина.

Особеностите в заплащането

Експертът от Малага счита, че богатите руснаци могат „ без особени проблеми “ да заобиколят глобите на Европейски Съюз, които с изключение на всичко друго не разрешават изпращането на пари от Русия в Европа. Испанският вестник „ Pais “ е на същото мнение. Той написа, че състоятелните руснаци „ от дълго време са се присъединили в интернационалната банкова система – проучили са я добре “ и точно това им дава опция да заобикалят глобите.

Финансовият съветник Луис Делгадо пък изяснява пред Дъждовни води, че за покупката на жилище в Испания преди всичко би трябвало да се разполага със сметка в испанска банка – не може да се заплаща в брой. А сметки в Испания могат да си открият единствено тези руснаци, които имат вероятност да получат жителство в страната.

Проблемът със " златните визи "

Такъв документ може да се получи да вземем за пример посредством мним брак с испанска гражданка или пък посредством сделка с някой испански стартъп, който се нуждае от финансиране, изяснява Делгадо. Във втория случай обаче за предприемаческа активност ще би трябвало да се вложат към 50 000 евро. Има и трети метод – посредством така наречен „ златна виза “, която изисква в неподвижен парцел да се вложат не по-малко от 500 000 евро. Финансовият съветник добавя, че тъкмо този път не е изключително известен, тъй като имената на получателите на „ златни визи “ нормално стават публично притежание, а множеството от руснаците избират да останат в сянка. Затова най-предпочитана е формата с вложенията в стартъп, а парите от Русия всекидневно се изпращат през някоя непозната страна, постоянно от постсъветското пространство.

Делгадо обаче акцентира, че доста от руснаците, изключително тези, които влагат десетки милиони в недвижими парцели в Испания, не държат да ги купуват на свое име. Те работят посредством медиатори, като от време на време даже не стъпват в Испания, а „ жилището се финансира от техни задгранични компании, постоянно офшорни, чиито притежатели мъчно могат да бъдат открити “. Новите притежатели на парцела още веднъж са офшорни или други задгранични компании, както и родственици или подставени лица, които разполагат с задгранични паспорти. Цялата тази скица не е по джоба на руснаците, които се интересуват от „ нискобюджетни жилища “, заради което след въвеждането на глобите те на практика бяха сведени до нула, обобщи Делгадо.

Позицията на испанските управляващи

Според специалистите, интервюирани от Дъждовни води, способените управляващи в Испания са наясно със обстановката към продажбите на недвижими парцели на руснаци. Но те „ всякога се оказват безсилни във връзка с тези, които могат да заобикалят глобите “. Що се отнася до испанските настоятелен кръгове, то те постоянно си затварят очите, даже когато знаят, че зад подставените лица стоят руснаци. Местният бизнес, който е в дълбока рецесия, „ се радва на всяко инвестиране “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР