Богата реколта от лук – ето какво трябва да направите

...
Богата реколта от лук – ето какво трябва да направите
Коментари Харесай

Богата реколта от лук – следвайте тези прости правила

Богата годишна продукция от лук – ето какво би трябвало да извършите

1. Разхлабени кревати
За развъждане на лук са подобаващи плодородни и рохки почви. Тежките глинени почви са на практика несъответствуващи за него.

При развъждане на лук не би трябвало да се позволява образуването на коричка върху почвата. Често градинарите виждат това прекомерно късно, когато има вреди по реколтата. Най-добрият вид е да разхлабвате леглата след всеки дъжд или поливане. Това ви разрешава да спестите влага, както и да осигурите на корените и потребните почвени микроорганизми кислорода, от който се нуждаят.

За да се предотврати образуването на почвена кора ще помогне мулчирането на почвената повърхнина напролет с торф със пласт 1,5-2 см, а през лятото с прясно окосена трева.

2. Прореждане
Тази интервенция е доста значима, в случай че лукът се отглежда от семена. В този случай растенията би трябвало да бъдат разредени, когато се образуват 3-4 листа, като сред тях се реализира период от 4-5 см. Извадете непотребните корени, не просто да отрежете надземната част, тъй като няма да постигнете стремежи резултат.

Освен това, коригирането на грешката ще изисква обилни старания.

Когато прореждате, не забравяйте да уплътните почвата към останалите растения. Но не е належащо да го загърляте, тъй като няма да се образуват хубави глави.

3. Прибиране на реколтата
Ако главите лук не бъдат извадени в точния момент от земята, тогава върху тях ще се развият вторични корени (особено при мокро време). В резултат на това лукът ще се съхранява неприятно. Трябва да извадите лука при полягане на половината листа на растенията. Реколтата се суши първо на слънце, по-късно под заслон.

Ако вали по време на узряването на лука, се предлага да се инсталират тунели над лехите, оставяйки краищата им отворени за вентилация.

4. Прегъване на растенията
Понякога градинарите огъват лука, вярвайки, че това ще форсира зреенето на реколтата. Тази техника обаче е освен неефективна, само че и доста нездравословна!

Механизмът на развиване на растението лук е следният: към новото листо пораства вътрешно подправено. Когато цикълът на формиране на листа приключи, кухината навътре в подправеното стъбълце остава незапълнена, след което растенията се навеждат естествено. Ако лукът, до момента в който към момента пораства, легне на земята, тогава листът вътре във подправеното стъбълце ще се счупи. За растенията това е доста нездравословно – постоянно по-късно те изгниват. Следователно, не прегъвайте лука, а изчакайте, до момента в който го направи самичък.

Вижте още: Торта “капучино ” – отлична концепция за вашия празник

Това са няколко елементарни правила за богата годишна продукция от лук.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР