Богата реколта на лавандула очакват в Одринска Тракия, където беритбата

...
Богата реколта на лавандула очакват в Одринска Тракия, където беритбата
Коментари Харесай

Богата реколта на лавандула очакват в Одринска Тракия

Богата годишна продукция на лавандула чакат в Одринска Тракия, където беритбата на маслодайното растение към този момент стартира. До наскоро съвсем непозната като земеделска просвета, през последните 8-10 години лавандулата се трансформира в една от водещите маслодайни култури в Тракийската област на Турция, уточни шефът на Института за аграрни култури Тракия доктор Аднан Тюлек. Той открои ролята на съдействието с България в развъждането на това растение.

“България е страната, където се създава най-вече от тази просвета. Сътрудничеството с България се оказа значим опит за нас и за привличане на интереса на локалните фермери. За миналите десетина години можем да се похвалим с положителни резултати още през цялото време. Лавандулата, която е едно от най-важните етеричномаслени растения в света и е съществена съставна част за козметичната, лекарствената и други промишлености се трансформира и във водещ аграрни бранш в тракийската област ", споделя Тюлек, осведоми Българска телеграфна агенция.

По думите му все още засадените с лавандула площи в региона на Одринска Тракия възлизат на над 3600 декара, а в народен мащаб лавандуловите площи са 47 хиляди декара.

Перспективата е до пет години Турция да задоволява личните си потребностите от тази просвета.

За разпространение на развъждането на лавандулата със съдействието на окръжната администрация на Одрин всяка година през юни се провежда обичаен агрофестивал под наслова “Дни на лавандуловите полета ”, който тази година се организира за шести път.

“Одринският агрофестивал се трансформира в марката на нашия град. През тези дни идват доста туристи от Истанбул, Текирдаг, Къркларели, а също и от прилежащите България и Гърция. Тази година чакаме сред 50 хиляди и 100 хиляди туристи. Те се разхождат измежду насажденията лавандула, снимат се на фона на ароматно ухаещите растения в виолетов цвят и в това време способстват за развиването на стопанската система на града ”, описа ръководителят на Дружеството за запознаване с Одрин и туризъм Бюлент Баджъоглу.

Беритбата на лавандулата в Одринско стартира, когато разцъфтят 80 на 100 от площите, засадени с тази просвета. 

Все повече аграрни стопани се занимават със засаждане и развъждане на лавандулови ниви, с обработката на тази доходоносна маслодайна просвета, споделя представител на регионалната дирекция по земеделие и горите.

От 2015 години насам площите, засадени с лавандула в Одрин, Къркларели и Текирдаг, са се нараснали 260 пъти. 

“Един литър лавандулово масло се продава по 120 евро. От 100 кг лавандула се добива 2 литра масло. Получаваме приблизително от 6 до 8 кг масло от декар. Освен за вътрешния пазар, тракийското лавандулово масло се изнася за европейските пазари и за пазарите на Азия, където също е доста търсено ”, изясни той.

В същото време тракийските производители добиват и мед от лавандула. В интервала на цъфтежа те създават по към 15-18 кг мед от един декар. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР