Богата, неутрална, защитена от агресивни или бедни съседи от скалисти

...
Богата, неутрална, защитена от агресивни или бедни съседи от скалисти
Коментари Харесай

Как войната променя бъдещето на неутралитета

Богата, неутрална, предпазена от нападателни или небогати съседи от скалисти планински вериги, Швейцария е страната, в която някои германци мечтаят. Отношенията сред Берн и Берлин по предписание постоянно са вървели безпрепятствено. Но нашествието на Русия в Украйна провокира политически разтърсвания из целия европейски континент, а Алпите не са в положение да ги спрат.

" Швейцария като проблем ", гласеше заглавие на досегашен водач в закостенял немски вестник, който не е податлив към пресилване. Германският министър на защитата Кристине Ламбрехт написа гневни писма до сътрудника си в Берн по отношение на спомагателни муниции за зенитните системи Gepard, които Берлин изпрати на Киев. Неотдавнашните ракетни удари на Русия по цели в Украйна принудиха Берлин да направи това неотложно.

Въпросните 12 000 патрона (35 мм) са създадени в Швейцария, която има право на несъгласие върху тяхната препродажба или предаване на друга страна. Берн публично отхвърли две претенции от Берлин за разрешаване на реекспорт към Киев - и в действителност ръцете му са вързани от строги правни правила във връзка с износа на оръжие.

Спорът изостри дебата в Швейцария по отношение на жизнеспособността и цената на нейната свещена традиция на неутралитет, когато войната се завърна в Европа. В предишното този принцип се е тълкувал с известна доза прагматизъм: той не пречеше на Берн да праща свои бойци за военните задачи на Европейски Съюз, а на швейцарските въоръжени мощ да работят с НАТО. Но Швейцария не се присъединяваше към нито един боен съюз; тя изключи рамково съглашение с Европейски Съюз през 2021 година и отхвърля да допусне самолети на НАТО

превозване на оръжия през въздушното й пространство.

Справедливо е да се каже, че швейцарците недвусмислено осъдиха експанзията на Кремъл, посрещнаха украински бежанци и потвърдиха съвсем всички наказания на Европейски Съюз против Москва, в това число заледяване на активите на стотици лица, свързани с Владимир Путин, доста от които имат банкови сметки в Швейцария (оценени на стойност минимум 100 милиарда долара).

По-важното е, че, търговията с съветски артикули е лимитирана - преди войната 80% от съветския нефт се продаваше в Женева.

За популистката и изолационистка Швейцарска национална партия това към този момент е анатема. Нейният водач Кристоф Блохер упрекна страната си, че " способства за гибелта на съветски момчета бойци ".

Други се стремят към доста по-големи промени. Лидерът на Либералната партия Тиери Букхард желае Швейцария да стане сътрудник на НАТО; водачите на социалдемократите приканват за повече съдействие с Европейски Съюз. Герхард Пфистер, началник на партията " Мите " (Център), изиска швейцарското законодателство да разреши на Германия да праща муниции на Украйна, тъй като, сподели той, " в Киев пазят и нас ". В края на октомври разтревоженото швейцарско държавно управление се опита да потуши разногласието с 38-странична ария за статуквото.

Междувременно други неутрални страни също преразглеждат внимателно връзките си с НАТО, изключително предвид на решението на Финландия да и Швеция да аплайват за участие след нашествието в Украйна. Австрия, сходно на Швейцария, избира да резервира своите правила, като в същото време демонстрира по-голяма еластичност на процедура.

Въпреки това, в отворено писмо, подписано от повече от 50 общественици, тази позиция е наречена " освен ненадеждна, само че и опасена за нашата страна ".

Министърът на външните работи и защитата на Ирландия Саймън Ковъни прикани за " фундаментално преосмисляне " на системата за сигурност в Дъблин - държавна инспекция на защитата е посочила, че е " незадоволително постоянен боен капацитет за отбрана на Ирландия ". Но той добави, че е малко евентуално Ирландия да се причисли към НАТО " в близко бъдеще ". Берн, Виена и Дъблин са надалеч от бойните дейности в Украйна. Въпреки това те желаят да усилят бюджетите си за защита. (от по-малко от 1% от Брутният вътрешен продукт до повече от 1% до края на десетилетието). Но дали това ще е задоволително?

И трите страни са надълбоко интегрирани в световните търговски и финансови мрежи и са подложени на икономическа насила.

Москва следи от близко тези процеси. През май представител на съветското посолство в Берн съобщи, че Кремъл " няма да бъде в положение подценява " отхвърлянето неутралитета от страна на Швейцария. Преди две седмици говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова назова полемиката в Ирландия " нелогична и неконструктивна ". Тя добави злокобно: " Като исторически опит, загубата на суверенни права не значи нищо положително. "

Нейните думи образно се удостоверяват от опитите на Путин да унищожи самостоятелната държавност на Украйна. Неутралните европейски страни биха могли да обмислят дали алиансът не е по-практичната форма за отбрана на суверенитета.

Превод Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР