Боевете с проникналите от ивицата Газа в Израел бойци на

...
Боевете с проникналите от ивицата Газа в Израел бойци на
Коментари Харесай

Над 300 са убитите в Израел, Нетаняху се зарече да унищожи Хамас

Боевете с проникналите от линията Газа в Израел бойци на палестинското ислямистко придвижване Хамас не престават, съобщи представител на израелската войска.

Той призна, че обстановката в страната не е напълно под надзор. „ Това, че доста израелски цивилни и военни бяха взети за заложници от Хамас, ще се отрази на бъдещото развиване на спора “, добави представителят на израелската войска, без да уточни съответни цифри, съобщи Българска телеграфна агенция.

В. „ Джерузалем пост “ в това време заяви, че броят на убитите при офанзивата хора в Израел е надхвърлил 300. Повече от 1500 души са били ранени, добави израелският ежедневник, като се базира на министерството на опазването на здравето.

Представител на Хамас съобщи, че броят на отвлечените е „ няколко пъти по-голям “ от десетки. Пленниците са разпределени във всички региони в линията Газа, означи той.

В послание тази нощ израелският министър председател Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи палестинското ислямистко придвижване, нарече Газа „ град на злото “ и се закани да отмъсти за този „ черен ден “.

„ Израелската войска ще употребява цялата си мощност, с цел да унищожи потенциала на Хамас “, акцентира Нетаняху. „ Всички тези места, където Хамас се крие… ние ще ги превърнем в руини “, даде обещание той.

Израелският министър председател прикани жителите на линията Газа да изоставен анклава. „ Ще действаме на всички места с цялата си мощ “, предизвести той.

По-късно военните приканиха жителите на няколко региона на Ивицата Газа да изоставен домовете си, тъй като ще извършат удари против цели на „ Хамас “. Армията се приготвя освен за въздушни интервенции, само че и за наземна атака.

Американският президент Джо Байдън осъди „ безскрупулното нахлуване “ на Хамас против Израел. Той съобщи:

„ Съединените щати поддържат Израел. Никога няма да пропуснем да ги подкрепим. Ще подсигуряваме, че имат помощта, от която се нуждаят жителите им, тъй че да продължат да се пазят “.

Вашингтон и Тел Авив към този момент договарят за даването на американска военна помощ, заяви източник от Белия дом.

Саудитска Арабия прикани за „ неотложно прекъсване на ескалацията на спора сред палестинците и Израел “.

Френският президент Еманюел Макрон осъди невижданото нахлуване на палестинското ислямистко придвижване „ Хамас “. Той е разискал обстановката с израелския министър председател Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, както и с други водачи от района. Абас от своя страна е изискал от Макрон да се намеси, с цел да спре „ израелската експанзия “ против палестинците.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани за международна взаимност с Израел. По думите му – сходно на Украйна, която бе нападната от Русия преди близо 20 месеца, Израел има „ цялостното право “ да се отбрани.

Поради обстановката редица авиолинии анулираха полетите си до Израел.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР