Боеприпаси, бронирана техника, безпилотни летателни апарати – през 2016 г.

...
Боеприпаси, бронирана техника, безпилотни летателни апарати – през 2016 г.
Коментари Харесай

СИПРИ: През 2016 г. обемът на световния оръжеен пазар бележи увеличение за първи път за последните пет години

Боеприпаси, бронирана техника, безпилотни летателни апарати – през 2016 година размерът на международния оръжеен пазар бележи нарастване за първи път за последните пет години. В съпоставяне с 2015 година, продажбите на оръжия са се нараснали с 1,9%, а спрямо 2002 година – с внушителните 38%. Това се споделя в оповестения в понеделник, 11 декември, отчет на Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ), предава Deutsche Welle.

От документа излиза наяве, че общият размер на продажбите, осъществени от 100-те най-големи отбранителни концерни през 2016 година, възлизат на 374,8 милиарда $. При това водач в тази област остават Съединени американски щати: в миналата година американските компании са нараснали продажбите на военна продукция с 4%, достигайки равнища от 217,2 милиарда $.

За тези данни способстват освен присъединяване на военнослужещи от Съединени американски щати в редица задгранични интервенции, само че и на доставките зад граница. В отчета се дава образец с „ Локхийд Мартин “, най-големия производител на оръжия в света, който през 2016 година е продал нови изтребители F-35 на страни като Англия, Италия и Норвегия. Основен клиент на компанията обаче остават Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

Втори в листата на СИПРИ за търговия с оръжия е Англия, следвана от Руската федерация, която през 2016 година бележи растеж от 3,8 % на продажбите на оръжия.

Сред страните от Западна Европа се следят разнообразни трендове: френските и италианските компания редуцират размера на продажби на оръжия, до момента в който немските и английските концерни усилват приходите си.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР