Boeing откри технически проблем часове преди критично важен полет на

...
Boeing откри технически проблем часове преди критично важен полет на
Коментари Харесай

Boeing откри технически проблем и отложи полета на космическия си кораб

Boeing откри механически проблем часове преди сериозно значим полет на галактическия си транспортен съд, който трябваше да покаже на НАСА, че може да транспортира астронавти.

Космическият транспортен съд Starliner беше закрепен на носа на ракета Атлас V, подготвена за политане от галактическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

Полетът трябваше да качи капсула на Международната галактическа станция, както и да я върне обрано – значима част от сертификационния развой на НАСА и последна стъпка преди разрешението за превозване на хора.

Вторник сутринта обаче Boeing спря излитането поради „ непредвидени индикации за ситуацията на клапана в задвижващата система “. В изказване компанията се споделя, че нейните инженери са разкрили казуса до момента в който са проверявали положението на кораба след електрически стихии наоколо до галактическия център Кенеди.

Не е ясно дали електрическата стихия има връзка с казуса с клапана.

„ Разочаровани сме от днешното развиване и нуждата да отложим старта на Starliner “, споделя Джон Волмър, вицепрезидент и управител на програмата Starliner в Boeing. “Космическите полети с хора са сложно и точно предизвикателство, което не търпи неточности.

Boeing и НАСА ще употребяват времето, което им е належащо, с цел да подсигуряват сигурността и интегритета на галактическия транспортен съд и постигането на задачите на задачата, ”допълва той.

Следващата опция за изстрелване е в сряда, 4.08, 12:57 следобяд източно време в Съединени американски щати (19:57 часа в България). Но не е ясно дали Boeing ще успее да позволи казуса.

Всъщност програмата Starliner до момента е страдала от доста неточности и отлагания – това въобще не е първият случай, в който пътят на галактическия транспортен съд до МКС е блокиран.

Тази задача, наречена Orbital Flight Test 2, е следващ опит. Boeing за първи път опита сходен полет през декември 2019, само че софтуерна неточност аргументи изгаряне на 25% от горивото прекомерно бързо след изстрелването. Това направи невероятно достигането до МКС и връщането, което накара Boeing да изкомандва апарата да парашутира назад на Земята.

НАСА и Boeing са отдадени на задачата да качат Starliner на МКС, първо без астронавти, а след това и с тях. Крайната цел е галактическият транспортен съд да качва и да връща регулярно астронавти на станцията, по този начин както прави SpaceX.

Boeing, както и компанията на Илън Мъск, създаде галактическия транспортен съд по стратегия, финансирана от НАСА за основаване на комерсиална опция на съветската стратегия Союз, която до неотдавна беше единствената алтернатива на НАСА за превозване на астронавти след края на програмата на галактическите совалки през 2011.

Полетът Orbital Flight Test 2 в този момент бе отсрочен за повторно, откакто предходната седмица новият съветски модул „ Наука “ възпламени моторите си ненадейно след съединяване с МКС, което извади станцията от нейната траектория.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР