Boeing и норвежката отбранителна компания Nammo поставиха нов рекорд за

...
Boeing и норвежката отбранителна компания Nammo поставиха нов рекорд за
Коментари Харесай

Реактивен артилерийски снаряд на САЩ постави нов рекорд за обсег на действие – 150 километра

Boeing и норвежката отбранителна компания Nammo сложиха нов връх за обхват на артилерийски снаряд, задвижван с непосредствено подаване на въздушна бликам. Новият общоприет по величина 155-милиметров снаряд усилва обсега на деяние на полевата артилерия от 22 км на 150 км.

Boeing и норвежката отбранителна компания Nammo сложиха нов връх по далекобойност, когато тестваха артилерийски снаряд, задвижван от мотор с пряк въздушен поток. Те направиха това взаимно с американската войска. Снарядът със общоприетия за НАТО артилерийски диаметър от 155 мм бе изстрелян от оръдие, което дава отговор на условията на американската стратегия за артилерийско оръдие с продължен обхват (ERCA). Тя има за цел да създаде самоходна гаубица с усъвършенстван обхват и скорост на пукотевица в отговор на напредъка на съветските и китайските артилерийски системи, които започнаха да надминават американските по обхват.

Boeing и Nammo се сплотиха в плана XM1155 на американската войска. Неговата цел бе да се създаде нов клас артилерийски снаряд с огромен обхват на деяние, основан на технологията ABI, който да може да се употребява в общоприетите оръдия без каквато и да било трансформация.

155-милиметровият снаряд, употребен при неотдавнашните рекордни тествания на полигона Юма в Аризона и ранните тествания с 39-калиброво артилерийско оръдие в изпитателния център Андоя в Норвегия, на външен тип съвсем не се разграничава от елементарния общоприет снаряд. Но това се отнася единствено до външния тип.

Там, където общоприетият снаряд има взривател, снарядът на Boeing/Nammo има въздушен всмукател, от който излиза аеродинамичен шип. Вътре тялото на снаряда е облицовано с твърдо ракетно гориво, което заема малко място, защото в сместа няма окислител. Когато снарядът се изстреля, той бързо се форсира до свръхзвукова скорост, при която стартира да работи реактивната бликам. Въздухът пред снаряда се засмуква, компресира се, смесва се с горивото и изгаря, създавайки двигателна сила. В резултат на това обсегът на общоприетия 155-милиметров снаряд се усилва от към 14 благи (22 километра) на 93 благи (150 километра). Военните не разкриват точното разстояние, изминато от новия балистичен снаряд, само че пресата е осведомена с приблизителните резултати.

Според представител на Boeing задачата на теста е била да се потвърди, че новият снаряд може да се изстрелва безвредно от оръдието ERCA, както и да се показват характерностите му по време на полет. Следващото предизвикателство ще е ориентирано към точността на снаряда. Мортен Брандтсег, основен изпълнителен шеф на Nammo, счита, че главните спънки пред създаването на гаубици с продължен обхват към този момент са преодолени и производството може да бъде стартирано в относително къси периоди.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР