БНТВ навечерието на празниците хакери източват банкови сметки и лична

...
БНТВ навечерието на празниците хакери източват банкови сметки и лична
Коментари Харесай

Как да се предпазим от измами в мрежата

БНТ

В навечерието на празниците хакери източват банкови сметки и персонална информация посредством подправени писма на електронните пощи. Вчера ви разказахме за следващата всеобща електронна офанзива, при която се употребяват имена на юристи и правосъдни реализатори за събиране на несъществуващи задължения. Оказва се сходна процедура става все по-често събитие в мрежата. На този декор изследвания в ИТ бранша демонстрират, че множеството консуматори позволяват обикновени неточности при отбраната електронните си пощи. Как да се предпазим и какво да създадем, с цел да се защитим и откакто към този момент сме се хванали на измамата - Тихомир Игнатов събра препоръки на специалисти.

Ако въпреки всичко сме отворили приложения файл към подправените мейли за събиране на несъществуващи задължения, специалистите поучават да почистим компютъра си като използваме антивирусна стратегия.
Любомир Тюлев, специалист по киберсигурност: Антивирусните стратегии не могат да спрат най-новите офанзиви, по този начин наречените,,zero day " офанзиви, само че все пак е стъпка, която всеобщите консуматори биха могли да подхващат. Този консуматор би могъл, без даже да подозира, да е дал далечен достъп на хакер, който напълно да управлява неговата машина.
Най-сигурната отбрана остава преинсталацията на операционната система и консултация с ИТ експерт, който може да откри дали опасността е отстранена изцяло. Целта на сходни,,фишинг " офанзиви е да подбуден набелязаните жертви да създадат две основни неточности. Първата - да последват линк, който да ги препрати към огледално копие на към този момент съществуваща страница на държавна институция или пък уебсайт за извършване на покупки, където да вкарат персоналните си данни и банкова информация. Другият заложен капан е да се изтегли атачмънт, който да болести компютъра с вирус, посредством който хакерите източват неусетно данни.
Любомир Тюлев, специалист по киберсигурност: Нека създадем и една обикновена инспекция. Например преди какъв брой време е бил основан уеб сайтът. Ако забележим, че този уебсайт е основан единствено преди месец или няколко седмици, в случай че забележим, че няма никакви мнения за този уебсайт то сигурно приказваме за някакъв уебсайт, който е основан небрежно. Практиката в цифровата епоха демонстрира, че един погрешен клик с мишката може да сътвори не малко главоболия, а от време на време и източване на дебитната карта.
Въпреки това доста от потребителите подценяват отбраната на своята онлайн еднаквост. Оказва се, че най-използваната ключова дума през 2019-та година са цифрите от 1 до 8. ИТ специалистите предизвестяват, че сходни пароли се разрушават за няколко секунди благодарение на хакерски програмен продукт.
Любомир Тюлев, специалист по киберсигурност: Паролата да бъде сложна, мощна, най-малко 8 признака. Комбинация от дребни и огромни букви, специфични знаци и числа.
От,,Активни консуматори " регистрират, че в случай че преди пет години измамите в мрежата са били най-вече на британски, то в този момент се следи наклонност, при която мейлите са на български език.
Богомил Николов, Асоциация " Активни консуматори ": Много постоянно започнаха да се употребяват разнообразни институции. Изпращат се мейли от името на Национална агенция за приходите, полиция, който се сетите. Обикновено, когато би трябвало да се смени някаква ключова дума или да се извърши някакво деяние човек би трябвало да може да се легитимира.
Данните демонстрират, че зад близо 90 % от хакерските офанзиви ориентирани против потребителите у нас стоят точно български хакери, а едвам 10 % са дело на чужденци.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР