БНТОт Планинската спасителна служба към Български червен кръст отново предупреждават

...
БНТОт Планинската спасителна служба към Български червен кръст отново предупреждават
Коментари Харесай

Планинските спасители обясняват: Кога лавинната опасност е най-голяма?

БНТ

От Планинската избавителна работа към Български червен кръст още веднъж предизвестяват че лавинната заплаха сега е трета степен от пет вероятни. 

Спасителите са безапелационни - най-вече произшествия стават при 3-а степен на заплаха от лавини, наричана още " забележителна ". Причината е, че хората подценяват степента.

При последните две степени се затварят ски курортите и се отделят цели сектори. У нас 3-ата степен се дължи най-много на изобилните снеговалежи.

От избавителната работа на Български червен кръст предизвестяват, че първият ден след снеговалеж е най-опасен и още веднъж предлагат да не се кара отвън обозначените писти.

Освен това планината изисква наложителна екипировка. Част от нея включва лавинен апарат, сонда и лопата.

Сред най-важните препоръки на спасителите е да се инфорираме добре преди да се качим на високо и да караме единствено по обозначените писти. Да гледаме времето по новините и да ревизираме уеб страницата на планинската избавителна работа.

Инцидентите в планините се случват поради два съществени фактора - подценяване на изискванията в планината и надценяване на лични благоприятни условия.

Това се отнася най-много за търсачите на мощни чувства. Затова най-важното, което трябвало да имаме в планината е разсъдък.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР