БНРЕдин текст за коефициента на интелигентност на българите (IQ) обиколи

...
БНРЕдин текст за коефициента на интелигентност на българите (IQ) обиколи
Коментари Харесай

Вярно ли е, че българите са почти дебили по коефициент на интелигентност

БНРЕдин текст за коефициента на просветеност на българите (IQ) обиколи обществените мрежи и провокира стотици мнения и споделяния. Става въпрос за това, че ние, българите, не сме измежду най-интелигентните на света, а даже в противен случай – IQ-то ни е притеснително ниско.
Ето и онази част от обявата, в която се цитират числа:

„Ако има някаква апокалиптична заплаха за България, тя е в апокалиптично падналата просветеност на популацията ни. Според проучване на Р. Лин и Бъркли, от 2019-та, междинното IQ на България е блъснало кошмарните 83 точки, най-ниското в Европа (зад нас са единствено Македония и Албания, което надали е случайно). За съпоставяне междинното IQ в Турция си е все по този начин 87, в Англия и Германия е 100, във Финландия е 102, в Чехия и Унгария 95-6 и т.н.)

Да осъзнаем какво значи 83 точки IQ. Медицинската граница за моронизъм е 80! Що е моронизъм – безусловно – лека идиотия, мека форма на интелектуален недостиг.

Лице с IQ под 80 може да претендира за неправоспособност при осъществяване на закононарушение и да бъде поставяно под забраняване, тъй като е заплаха за себе си или за другите… Това е публично приета здравна и правосъдна граница. А ние сме на 3 (три) пункта от нея.

За който още не е схванал – тези индикатори значат, че един приблизително образован българин е в най-общи линии медицински глупак, съгласно стандартите на запад от Калотина… “


Твърдение: Българинът е с IQ 83, т.е., с три точки по-интелигентен от дебил (морон)
Преди да разясняваме какъв брой тъкмо е коефициентът на просветеност на българина, би трябвало да поправяме малко създателя на обявата. Моронизъм или дебилност е лека степен на умствена назадничавост (IQ = 50-70). Имбецилитетът е умерена до тежка степен на умствена назадничавост (IQ = 20-50), а идиотизмът е най-дълбоката умствена назадничавост (IQ под 20). Класификацията можем да прочетем .

В известната в обществените медии публикация като главен източник е посочена обява на Ричард Лин и Дейвид Бекер от 2019 година Става дума за книгата , издадена от Института за обществени проучвания в Ълстър – мозъчен концерн, основан в Северна Ирландия и управителен от самия Лин. При по-внимателен взор в текста на проучването излиза наяве, че цитираното IQ 83 е елементарна техническа неточност на създателите.

Ето скрийншот на pdf на публикацията, в който се вижда, че данните за Бразилия са непосредствено копирани в графата за България:

От таблица и графика в същото издание се вижда, че България е с коефициент на просветеност над 90.





Доказателство, че става дума за печатна неточност е и обява на Ричард Лин още от 2006 година, където можем да прочетем, че „средният коефициент на просветеност за балканските страни – Сърбия, Хърватия, Румъния, България, Гърция и Турция – е надлежно 89, 90, 94, 93, 92 и 90, което дава по-ниска междинна стойност (IQ = 91) от IQ 100 за останалата част от Европа (Lynn, 2006)“. Но даже и тези числа са със съмнителна акуратност, защото сред тях и  има известно разминаване: Сърбия – 89, Хърватия – 95, Румъния – 90, България – 91, Гърция 92, Турция – 89. (Данните на World data са усреднен коефициент от резултатите на 9 интернационалните изследвания за интервала 1990-2010 г.)

В „Интелигентността на нациите“ създателите разсъждават за какво IQ-коефициентът на балканските нации е доста по-нисък от този на страните от Западна Европа и ненапълно изясняват феномена с исторически събития, като турското наличие.

От друга страна Лин и сътрудника му заключават че интелигентността на една нация зависи също по този начин от икономическия разцвет. Ето какво написа Лин:

„Като цяло нациите с по-висок коефициент на просветеност имат по-силни стопански системи, по-здрави, по-богати и по-образовани са, по-модернизирани са, политически постоянни и мирни (изключение прави броят на самоубийствата в страната: самоубийствата са по-редки в страните с невисок коефициент на интелигентност). Както се вижда от картата, съществуват мощни позитивни корелации сред националния коефициент на просветеност и междинната бляскавост на кожата на популацията на дадена страна, както и сред националния коефициент на просветеност и междинната географска широчина на страната“.

Трудовете на Ричард Лин постоянно са подложени на критика от научната общественост за неналичието на научна безпристрастност и подвеждащо показване на данните. Нещо повече – той е упрекван в разпространение на расистки и сексистки възгледи. Критика за проучването може да прочетем на английски 

„Тук правя оценка най-новата версия, направена през 2019 година от Лин и Бекер, и демонстрирам, че този набор от данни не е подобаващ за задачата – написа авторката на публикацията Ребека Сиър. – Основните източници на данни са несъответствуващи за оценка на „националния коефициент на интелигентност“. По-голямата част от включените данни произлизат от извадки, които са изцяло непредставителни за националното население. Много от тях са комфортни извадки с дребни размери, които постоянно включват единствено деца и постоянно включват лица, определени заради това, че имат избрани характерности (т.е. извадки, които са съзнателно определени по този начин, че да не са представителни). Данните са събирани благодарение на редица разнообразни когнитивни проби и от толкоз разнородни популации, че е невероятно да се генерира сравним измерител на когнитивните способности… Следователно този набор от данни за „национален коефициент на интелигентност“ не дава съпоставими, точни и безпристрастни ограничения за когнитивните качества в международен мащаб и не би трябвало да се употребява за заключения по отношение на световните разлики в интелигентността. “
Заключение
Твърдението, че българинът е с IQ 83, т.е. с три точки по-интелигентен от дебил (морон) е  НЕВЯРНО . Цифрата 83 е плод на техническа неточност. България е със междинен коефициент на просветеност 91. За моронизъм може да се приказва при IQ 70-50.

По отношение на меродавността на изследването за интелигентността на нациите можем единствено да посочим един сладкодумен образец. Става въпрос за резултатите от Световните олимпиади по математика от 1959 до 2010, посочени в проучването „Резултати от Международната математическа олимпиада, като индикатор на равнището на когнитивните качества на интелектуалните категории “ (Results in the International Mathematical Olympiad (IMO) as Indicators of the Intellectual Classes’ Cognitive-Ability Level, 2011 г) от Хайнер Риндеман – 

Ето заключението на създателя: „Без да се регистрира броят на популацията, Китай е с най-хубавите математици. След тях се подреждат Русия (2), Съединени американски щати (3), Виетнам (4), Румъния (5) България (6), Южна Корея (7), Унгария (8), Иран (9) и  Япония (10). Индия, Турция и Израел също излъчиха огромен брой възпитаници с най-високи резултати по математика

Фактът, че по-малки страни (Румъния, България, Унгария и Израел) се класират толкоз високо, е незабравим.

Когато се поправят във връзка с броя на популацията, резултатите се трансформират и по-малките страни се издигат на върха: (1) България, (2) Унгария, (3) Сингапур, (4) Израел, (5) Словакия, (6) Беларус, (7) Хонконг, (8) Монголия, (9) Румъния и (10) Югославия (Сърбия). “

Излиза че една от най-ниско интелигентните народи в Европа дава най-хубавите математици в света.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР