БНБ, в рамките на своя мандат, прилага пакет от мерки

...
БНБ, в рамките на своя мандат, прилага пакет от мерки
Коментари Харесай

БНБ бори пандемията с мерки за 9,3 милиарда лева


Българска народна банка, в границите на своя мандат, ползва пакет от ограничения за 9.3 милиарда лева по отношение на пандемията от COVID-19. Мерките целят по едно и също време запазването на устойчивостта на банковата система и усилване на нейната еластичност за понижаване на отрицателните резултати от рестриктивните мерки, произлизащи от пандемията, за жителите и компаниите.

Основните ограничения са ориентирани към в допълнение подсилване на капитала и ликвидността на банките, както следва:

– Капитализиране на цялостния размер на облагата в банковата система в размер на 1.6 милиарда лева

– Отменяне на плануваните за 2020 година и 2021 година нараствания на антицикличния финансов буфер с резултат от 0.7 милиарда лева

– Увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 милиарда лева посредством понижаване на задгранични експозиции на комерсиалните банки.

Наред с това Българска народна банка ползва спомагателни ограничения, с които подсигурява безпроблемното действие на валутния ръб, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия контрол.

Българска народна банка е в непрекъснат и деен контакт в границите на Европейската система на централните банки и Европейския банков орган за съгласуване на дейностите по акомодация и приложение на общоевропейската банкова регулативна рамка.

Българска народна банка следи доста деликатно обстановката и има цялостната подготвеност да предприеме спомагателни ограничения, в случай че такива ограничения се наложат. В същото време, Българска народна банка приканва за възпиране от оферти за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително влияние върху финансовата система на страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР