БНБ регулира и надзирава дейността на платежните институции в страната

...
БНБ регулира и надзирава дейността на платежните институции в страната
Коментари Харесай

Нов закон за платежните услуги ще гарантира по-добре плащанията

БНБ контролира и надзирава активността на платежните институции в страната

Още по тематиката
Условията предстоят да се трансформират през 2018 година заради влизането в действие на нова евродиректива

По-евтините платежни услуги са поради европейско условие

Въвеждат се условията на европейската инструкция в региона на платежните услуги и би трябвало да влезе в действие на 13 януари 2018 г.Завишени условия към доставчиците на платежни услуги, разширение на сигурността при даване на платежни услуги и на отбраната на клиентите. Това са някои от измененията, които се вкарват с напълно нов Закон за платежните услуги и платежните системи, създаден от Българска народна банка. Проектът е подготвен и се намира на интернет страницата на Министерството на финансите за публично разискване до 25 август 2017 година Ще влезе в действие на 13 януари 2018 година и с него ще се анулира изцяло в този момент настоящия закон.

С новия закон в българското законодателство ще се вкарат условията на европейската инструкция в региона на платежните услуги, които са наложителни за всички страни - членки на Европейски Съюз. Българска народна банка е надзорният орган, който ще продължи да следи използването и осъществяването на наредбите на закона.

Промените засягат както така наречен снабдители на платежни услуги – в огромната си част банките, по този начин и потребителите. Освен банките има и институции, създавани за даване единствено на платежни услуги, както и такива за електронни пари. За България тази процедура към момента не е необятно публикувана, като главният снабдител на платежни услуги са банките. По данни от отчета за предварителната оценка на въздействието на закона съществуващите снабдители на платежни услуги в България са 27 банки, 8 платежни институции, лицензирани от Българска народна банка и 3 сдружения за електронни пари.

Ново за платежните институции

Ще се вкарат спомагателни условия за издаване на лиценз за ивършване на активност като платежна институция и сдружение за електронни пари. Разписани са в детайли правила и условия във връзка с организацията на активността и работата на платежните институции. Има и някои нови условия, на които би трябвало да дават отговор за издаване на лиценз, като едно от тях е част от активността, обвързвана с платежни услуги, да се реализира действително в България. В новия закон има условия за " подготовка, професионален опит, надеждност и склонност " към ръководещите институции, които са написани в разпоредба на Българска народна банка. Има условие и за съществуване на несъмнено одиторско сдружение, което е регистриран инспектор по Закона за самостоятелния финансов одит.

С новия закон се вкарват два нови типа платежни услуги, които ще се правят напълно в интернет - услуги по иницииране на заплащане и по даване на информация за сметка, и се контролира активността на доставчиците, които ги оферират.
С услугата по иницииране на заплащане ще се разрешава на потребителя да изиска доставчикът на платежната му услуга да реализира директна връзка сред уеб страницата на търговеца, от който желае да пазари, и платежната сметка на последния. Чрез тази услуга ще е допустимо да се правят евтини онлайн заплащания, без да е належащо да притежаваме на кредитна/дебитна карта, електронен портфейл или да употребяваме различен медиатор сред интервенциите.

Услугата по даване на информация за сметка ще даде опция на потребителите да имат достъп до систематизирана информация за няколко или даже всички платежни сметки, които имат при другите снабдители на платежни услуги посредством използването на една онлайн платформа.

Компаниите, които оферират услуги по инцииране на заплащане, ще се лицензират от Българска народна банка. За доставчиците на услуги по даване на информация за сметка се вкарва регистрационен режим – ще се записват от Българска народна банка.

Банките и другите платежни институции ще би трябвало да създадат спомагателни вложения за внедряване и доработване на осведомителни системи и приложения по отношение на нови условия във връзка с сигурността за плтаежните интервенции. С цел повишение на сигурността на заплащанията новият закон вкарва задълбочено определяне на идентичността на клиента при заплащания, реализирани посредством далечен достъп и в интернет среда, както и условието за докладване към надзорните органи на случай, дават се персонализирани средства за сигурност на потребителите, обезпечаване на сигурна връзка при даване на платежни услуги от разстояние или в интернет среда.

За потребителите

Нововъведения има и за потребителите. Едно от тях е намаляването на оптималния размер на загубите, които клиентът понася при загуба или кражба на платежен инструмент. Намалението е от 300 лева на 100 лева Ако в този момент при загуба, кражба или непозволено заплащане с банкова карта да вземем за пример клиентът на банката поема загуби до 300 лева, в новия закон този предел се понижава до най-много 100 лева

Въвежда се и оптимален период от 35 работни дни за отговор по тъжба на клиент от страна на снабдител на платежни услуги. При подаване на тъжба институцията би трябвало да отговори до 15 работни дни. Ако не може да го направи, законът задължава да изясни документално на клиента за какво и по кое време ще отговори, като до най-много 35 работни дни би трябвало да даде отговор на подадената тъжба.

Разширява се и обсегът на платежните интервенции, за които доставчикът на платежни услуги носи отговорност, като се включват и такива, при които единствено един от доставчиците е на територията на Европейски Съюз и се правят във всички валути. В момента това визира единствено интервенциите, които се правят напълно в рамите на Европейски Съюз и са деноминирани в евро или във валутите на страните членки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР