БНБ прогнозира годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските

...
БНБ прогнозира годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските
Коментари Харесай

БНБ с важна икономическа прогноза: Лихвите по кредитите ще растат до средата на 2024 г., инфлацията да се забави до 5,6%

БНБ предвижда годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), да следва наклонност към гладко закъснение и да възлезе на 5.6% в края на 2023 г. (в съпоставяне с 14.3% в края на 2022 г.), а средногодишната инфлация да бъде 8.8%.
Прочетете още
Забавянето на инфлацията се планува да бъде резултат основно от поевтиняването на енергийните артикули и от образуването на базов резултат при другите съществени групи артикули и услуги, при които в изискванията на запазващо се мощно потребителско търсене се чака компаниите да продължат да демонстрират ниска податливост за преместване на понижението на интернационалните цени на съществени селскостопански и енергийни първични материали (петрол, природен газ и електроенергия) върху крайните потребителски цени.

Нарастването на разноските за труд на единица продукция се планува да продължи да бъде мощен проинфлационен фактор. В резултат на това прогнозата за средногодишната базисна инфлация през настоящата година е тя да се форсира по отношение на 2022 г., като групата се чака да има най-голям позитивен принос за общата инфлация в края на 2023 г., следвана от групите на храните и стоките и услугите с административно определяни цени.

Прогнозира се през 2023 г. цените в евро на интернационалните пазари на всички съществени групи първични материали и изключително на енергийните артикули ще се намалят по отношение на миналата година, само че множеството цени ще останат по-високи спрямо 2021 г. Допусканията допускат, че през 2024 г. цените в евро на значимите за България първични материали ще се стабилизират, а през 2025 г. ще набъбнат приблизително с към 2.5%, водени от неенергийните първични материали.

Вижте прогнозата на Българска народна банка за пазара на труда, лихвите по заемите и депозитите и инфлацията: 

Пазар на труда

През 2023  година се чака покачването на заетостта да бъде лимитирано от забавянето на икономическия напредък в страната и броят на заетите лица да остане покрай регистрирания през 2022  година Прогнозираното повишаване на икономическата активност през останалата част от прогнозния интервал ще има удобно въздействие върху пазара на труда, само че заетостта се чака да се увеличи напълно слабо  – с 0.1% през 2024  година и с 0.2% през 2025  година , заради неподходящите демографски трендове в страната, които водят до спад на популацията в трудоспособна възраст.

По-високият напредък на Брутният вътрешен продукт и понижението на популацията в трудоспособна възраст ще намерят отражение в плавното намаление на коефициента на безработица от 3.5% през 2023  година до 2.6% през 2025  г . Същевременно растежът на действителната продуктивност на труда се чака да се забави до 0.9% през 2023  година, след което да доближи 3.2% през 2024  година и 3.9% през 2025  година в сходство с плануваната динамичност на икономическата интензивност и лимитираното повишаване на заетите лица.

Прогнозираното закъснение на инфлацията се чака да докара до по-слаб напредък на компенсацията на един нает през прогнозния интервал по отношение на регистрирания през 2022  година В същото време затегнатите условия на пазара на труда ще продължат да оказват напън за по-висок действителен напредък на заплатите по отношение на покачването на продуктивността на труда , като по този метод ще способстват за повишаването на действителния наличен приход на семействата, само че и на разноските за труд на единица продукция на компаниите. Очакваме номиналните разноски за труд на единица продукция да се покачат с 11.6% през 2023  година , след което растежът им да се забави до 5.6% през 2024  година и 5.2% през 2025  година вследствие на по-високата продуктивност при по-умерено повишаване на заплатите.

Паричен бранш

Има предпоставки за повишение на лихвените проценти както по депозитите, по този начин и по заемите в страната. Това се случва в изискванията на  почналият и засилващ се развой по стягане на паричната политика от страна на огромните централни банки, и в частност от ЕЦБ. Предприетите от ЕЦБ покачвания на главните лихвени проценти в еврозоната от втората половина на 2022 година бяха пренесени бързо върху лихвените проценти по подписаните покупко-продажби на междубанковия паричен пазар в България.

Същевременно в изискванията на запазващ се забележителен приток на притеглен запас, висока ликвидност и мощна конкуренция в банковия бранш, степента и скоростта на преместване върху лихвените проценти по депозитите и заемите остава мощно лимитирана. Въз основа на пазарните упования за по-нататъшно стягане на паричните условия в еврозоната Българска народна банка чака почналата постепенна наклонност към повишаване на лихвените проценти по заемите и депозитите да се ускори и те да доближат най-високите си стойности в средата на 2024  година , след което да се стабилизират на достигнатите равнища.

Прогнозираното повишение на лихвените проценти по депозитите и продължаващото повишаване на заплатите ще способстват за опазване на относително висок ритъм на напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система през прогнозния небосвод.

Същевременно предстоящото закъснение на темпа на нарастване на облагите на компаниите в секторите, свързани с произвеждане и систематизиране на енергийни артикули, ще оказва въздействие за закъснение на темпа на повишаване на депозитите на нефинансовите предприятия. Очаква се растежът на заема за частния бранш да се забави от 12.5% на годишна база в края на 2022  година до 6.4% в края на 2023  година и до 4.7% през 2024  година За тази динамичност ще способства плануваното покачване на номиналните лихвени проценти по заемите в комбиниране с предстоящото последователно намаляване на инфлационния напън, слабата капиталова интензивност на компаниите, която не е обвързвана със съфинансиране и грантове по НПВУ, както и предстоящото понижение на търсенето на банков запас от страна на компаниите за оборотни средства и ресурси.

Потенциален ограничителен резултат върху кредитната интензивност от страна на предлагането се чака да имат оповестените от Българска народна банка покачвания на антицикличния финансов буфер до 1.5%, в действие от 1  януари 2023  година, и до 2.0%, в действие от 1  октомври 2023  година Известно ускорение на годишния напредък на заема се планува през 2025  година, подкрепено от ускоряването на икономическия напредък в страната.

Инфлация

Българска народна банка предвижда годишната инфлация да следва наклонност към закъснение и да възлезе на 5.6% в края на 2023  година . Основните фактори, които се чака да допринесат за понижаването на инфлацията, ще бъдат проявяването на базов резултат от високите темпове на повишаване на цените през 2022  година и допусканият спад на цените в евро на енергийните и питателните артикули на интернационалните пазари през 2023  година

Средногодишната инфлация през 2023  година се чака да се задържи на високо равнище (8.8%), като за това ще способства натискът по линия на индустриалните разноски в резултат на проявяващи се забавени и вторични резултати от по-високите интернационалните цени на съществени енергийни и селскостопански артикули през 2022  година и от повишаването на разноските на компаниите за труд поради дефицита на работна мощ. Очакваме средногодишната базисна инфлация през 2023  година да се форсира по отношение на 2022  година Прогнозираме темпът на повишаване на потребителските цени да се забави до 3.4% в края на 2024  година и до 3.0% в края на 2025  г .

 

Българска народна банка чакат в изискванията на запазващо се мощно потребителско търсене преместването на по-ниските интернационалните цени на съществени енергийни и неенергийни първични материали върху цените на питателните и базисните съставни елементи в България да продължи да се реализира със забавяне и в непълна степен , като инфлацията в тези групи ще остане по-устойчива, в сравнение с допускат външните допускания.

Групата на услугите, следвана от нехранителните артикули и храните, ще имат главен резултат върху въпреки всичко продължаващата инфлация в страната, което значи, че нарастването на цените там ще е най-голямо. 

Административно определяните цени и тютюневите произведения също се чака да имат относително висок позитивен принос за общата инфлация към декември 2023  година основно заради включените в прогнозата покачвания на акцизните ставки на тютюневите произведения в сходство с признатия акцизен календар.

През 2024  година и 2025  година се чака да се резервира мощното потребителско търсене в страната, продължаващото нарастване на разноските за труд на единица продукция и допусканията за повишаване на промишлените артикули в главните търговски сътрудници на България и на питателните първични материали на интернационалните пазари през 2025  г. 

Прогнозата за инфлацията, измерена посредством изменението на ХИПЦ, за интервала 2023–2025  година зависи в огромна степен от заложените механически допускания, както за динамичността на цените на съществени хранителни и енергийни артикули на интернационалните пазари, по този начин и за действието на прилаганите фискални ограничения за подкрепяне на семействата и компаниите. На базата на информация, налична към 31  март 2023  година, в прогнозата са заложени следните държавни ограничения: нараствания на акцизната ставка на тютюневите произведения според Закона за акцизите и данъчните складове; възобновяване на общоприетата ставка от 20% на Данък добавена стойност за доставка на централно отопление и природен газ от 1  юли 2023 г.; удължение до 31  декември 2023  година на периода на деяние на понижените ставки на Данък добавена стойност за доставка на самун и брашно и за ресторантьорски и кетъринг услуги в размер надлежно на 0% и 9%. В прогнозата е направено допускане, че мярката за даване на обезщетения за стопанските консуматори на електрическа енергия ще продължи да бъде в действие през целия планиран небосвод в сходство с външните допускания, които допускат трайно задържане на цената на електрическата сила над избрания за компенсацията предел. 

----------

Прогнозата на Българска народна банка за съществени макроикономически индикатори е направена към 4 април 2023 г. и се основава на допускания за развиването на интернационалната обстановка и за динамичността на цените на съществени стокови групи на интернационалните пазари към 16 март 2023 г. В прогнозата не се регистрират резултати от евентуално в допълнение ескалиране на военния спор в Украйна и въздействие на политическата неустановеност в България върху икономическата интензивност и инфлацията. В допълнение е направено допускане, че следените при започване на март 2023 г. проблеми на финансовите пазари в Съединени американски щати и Швейцария няма да се разпространят и няма да доведат до отрицателни резултати върху световната икономическа интензивност и икономическия напредък на България през прогнозния небосвод.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР