БНБ предупреди за увеличаване на лихвите по кредитите, тъй като

...
БНБ предупреди за увеличаване на лихвите по кредитите, тъй като
Коментари Харесай

До какви нива ще се качат лихвите по кредитите?

Българска народна банка предизвести за увеличение на лихвите по заемите , защото ще бъдат нараснали наложителните минимални запаси на банките като мярка за закъснение на инфлацията.

Увеличават се наложителните минимални запаси, които банките поддържат

Миналата година няколко пъти предупреждавахме, че това ще се случи, сподели в предаването „ Тази заран “ кредитният съветник Тихомир Тошев.

По думите му от октомври 2022 година до момента лихвите по заемите са се повишили с 0,1% и 0,3%, само че се чака по-забързано нарастване.

Банките през днешния ден са в доста по-силна позиция от 2008 година, съобщи Кристин Лагард

„ Не чакам да са станат повече от 3% до 3,5% до края на годината. Това не е толкоз ужасно, тъй като ще се отнася за заемите, които се теглят оттук насетне. При изтеглените към този момент заеми този развой ще е много по-плавен “, сочи прогнозата на кредитният съветник.

Той посочи, че сега и семействата, и компаниите си обслужват добре заемите си. Също, че макар прогнозите за 2022 година тя не била толкоз неприятна във финансово отношение и за компаниите, и за семействата.

Близо 30 на 100 от децата на възраст от 0 до 17 години са изложени на риск

„ Въпреки инфлацията хората не престават да са дейни на пазара на парцели и в тегленето на ипотечни и на потребителски заеми. За българина жилището продължава да е нещо доста значимо “, разяснява Тошев.

Как ще нарасне месечната ви вноска по ипотечен заем при нарастване на лихвата до 3%, 3,5% и до 5% – гледайте във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР